ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

MΠΑΝΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


H παραπομπή του Πρωθυπουργού του ισλανδικού κραχ του 2008, Geir Haarde ενώπιον της δικαιοσύνης, η φυλάκιση του τραπεζίτη της τράπεζας Glitnir, Larus Welding, και η προσαγωγή 90 συνολικά υπόπτων ενώπιον της δικαιοσύνης, ήταν το αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε από το ισλανδικό κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2008. Οι ισλανδικές Αρχές, θεσμοί και κοινωνία, λειτούργησαν με αστραπιαίες κινήσεις, οδήγησαν την τότε Κυβέρνηση σε παραίτηση και στη συνέχεια με αποφασιστικά βήματα γύρισαν σελίδα. Έτσι λειτούργησε η Δημοκρατία της Ισλανδίας και η Δικαιοσύνη της στην περίπτωση της πτώχευσης της χώρας, σε αντιδιαστολή με το πώς ενήργησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Μπανανίας Νίκος Χρύσανθου* Αναστασιάδης διορίζοντας τη δική μας Επιτροπή φιάσκο. Πιο κάτω παρουσιάζονται οι  βασικότερες διαφορές σε ότι αφορά τον τρόπο που λειτούργησε η Ερευνητική Επιτροπή της Ισλανδίας σε αντιδιαστολή με αυτή της Μπανανίας της Κύπρου.
Με απόλυτη μυστικότητα
Το ισλανδικό κοινοβούλιο διόρισε τον Δεκέβριο του 2008, τριμελή ερευνητική επιτροπή αποτελούμενη από ένα δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Ισλανδό Συνήγορο του Πολίτη και μια Ακαδημαϊκό Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. 
Η επιτροπή προχώρησε από μόνη της στην πρόσληψη δεκάδων εμπειρογνωμόνων στα θέματα οικονομίας και εργάστηκε για περίπου πέντε μήνες με απόλυτη μυστικότητα. Κατά τη διάρκεια του έργου της, δεν διέρρευσε ούτε λέξη στα ΜΜΕ ενώ κανένα από τα μέλη της δεν μίλησε ποτέ σε δημοσιογράφο. Στην περίπτωση της Κύπρου η Ερευνητική Επιτροπή λειτούργησε με ανοικτές ακροάσεις κάτι που όπως είδαμε είχε ως αποτέλεσμα συνεχείς παρεμβάσεις πολιτικών και άλλων προσώπων. Συνολικά κατέθεσαν 150 μάρτυρες. Κατά τη διάρκεια των ερευνών της, είχε επίσης συμβουλευτεί εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ, πράγμα που στην περίπτωση της Κύπρου δεν έγινε. Η δημοσιοποίηση του πορίσματος έγινε σε ανύποπτο χρόνο προκαλώντας σοκ σε ολόκληρη τη χώρα. Δόθηκε στο Κοινοβούλιο ενώ παράλληλα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Επιστημονικά τεκμηριωμένο περιεχόμενο
Ρίχνοντας μια ματιά στο περιεχόμενο του πορίσματος, διαπιστώνει κανείς ότι προκειμένου να συνταχθεί το συγκεκριμένο κείμενο, συνέβαλαν επιστήμονες και εμπειρογνώμονες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση της Ερευνητικής Επιτροπής Πική, η Κυβέρνηση είχε προχωρήσει στον διορισμό τεσσάρων εμπειρογνωμόνων για να στηρίξουν με τις γνώσεις τους την επιτροπή, ωστόσο οιπληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αξιοποιήθηκαν. Το πόρισμα μπαίνει εις βάθος αναλύοντας όλες της πτυχές της «πολυσύνθετης» όπως χαρακτηρίζεται κρίσης, οι οποίες συνέδραμαν στην εξάπλωση του ιού με αποτέλεσμα το κραχ του 2008. Το πόρισμα έλεγχε τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας για το γεγονός ότι παρόλο που βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Κεντρικό Τραπεζίτη, εντούτοις δεν έπραξε όσα έπρεπε για να βάλει σε τάξη τις τράπεζες οι οποίες ρίχθηκαν ουσιαστικά στο κυνήγι του κέρδους.
Στη συνέχεια και όταν ο τότε Πρωθυπουργός βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης, τα στοιχεία αυτά δεν τεκμηριώθηκαν. Παρόλα αυτά η τότε κυβέρνηση είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Με παρόμοιο τρόπο, τα στοιχεία που δίνονταν μέσω του πορίσματος για τον τρόπο που λειτούργησαν τραπεζίτες της χώρας αλλά και πολιτικοί, ιδιαίτερα σε ότι αφορούσε τον τρόπο που ιδιωτικοποιήθηκαν κρατικά τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, ήταν αρκετά για να οδηγήσουν δεκάδες υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης και αρκετούς στη φυλακή.
Οι κατηγορίες για ελλιπή εποπτεία από τις αρχές της χώρας, απεριόριστη παροχή δανείων από τις τράπεζες χωρίς εγγυήσεις, απεριόριστη επέκταση τους στο εξωτερικό με αποτέλεσμα το τραπεζικό σύστημα της χώρας να ξεπεράσει κατά πολύ το μέγεθος της εθνικής οικονομίας καθώς και σωρεία σκανδάλων, τεκμηριώνονταν μέσω του πορίσματος με ονόματα, αριθμούς, γραφικές παραστάσεις με τρόπο που δεν μπορούσαν να αμφισβητηθούν από κανένα.
Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι το πόρισμα είναι προϊόν μιας τεράστιας επιστημονικής έρευνας η οποία δεν βασίστηκε εξ’ ολοκλήρου στις μαρτυρίες που δόθηκαν, όπως έγινε από την δική μας ερευνητική επιτροπή, αλλά με την συμβολή εμπειρογνωμόνων έριξε φως στα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο κραχ του 2008. Το τελικό κείμενο και τα ευρήματα του, εκτός ότι βοήθησαν σημαντικά το έργο της δικαιοσύνης, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις της χώρας καθώς και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιας φύσης προβλήματα. Τέτοια χώρα θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί και η Κύπρος, η οποία επέλεξε να μην παραδειγματιστεί από την Ισλανδία. 
Τι έγινε στην Μπανανιά μας;
Προσωπικά είχα ασκήσει εντονότατη κριτική στο Νίκο Χρύσανθου* Αναστασιάδη, τόσο κατά την σύσταση της Τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής, όσο και κατά την διάρκεια της θητείας της, διαβλέποντας μάλιστα την βέβαια παταγώδη αποτυχία της.
Με ενοχλεί αφάνταστα η υποκρισία των πολιτικών και ιδιαίτερα η αναίσχυντη υποκρισία του Προέδρου, ο οποίος εμπαίζει τον λαό με τόσο προκλητικότατο τρόπο. Η πτώχευση της Κύπρου δεν οφείλεται μόνο στην καταστροφική πενταετία του ανεκδιήγητου Χριστόφια, που η Επιτροπή κλήθηκε να διερευνήσει, αλλά ανάγεται στο μακρινό παρελθόν. Οι στρεβλώσεις στην οικονομία που μας οδήγησαν στην σημερινή θλιβερή κατάσταση είναι διαχρονικές και έχουν να κάνουν με το άρρωστο πολιτικό σύστημα και την διεφθαρμένη κομματοκρατία.
Η καταστροφική πορεία της οικονομίας είχε σαν κύρια αφετηρία την απάτη του χρηματιστηρίου το 1999. Στην εξουσία τότε ήταν ο πολιτικός μέντορας του σημερινού προέδρου, ο υπέργηρος Γλαύκος Κληρίδης,  του οποίου οι αντοχές και τα αντανακλαστικά λόγω προχωρημένης  ηλικίας ήταν μειωμένα, με αποτέλεσμα να δράσει ο Νίκος Χρύσανθου* Αναστασιάδης μαζί με τους όμοιους του και να καταληστεύσουν τις οικονομίες εκατοντάδων χιλιάδων ανυποψίαστων πολιτών. Το Κόμμα του Προέδρου, ο ΔΗ.ΣΥ μαζί με τους σημερινούς εταίρους του στην εξουσία, το ΔΗΚΟ μέχρι και εταιρείες ίδρυσαν για να εκμεταλλευθούν, σαν κοινοί απατεώνες, την άγνοια του κύπριου περί χρηματιστηρίου. Η φούσκα του χρηματιστηρίου οδήγησε με την σειρά της στην φούσκα των ακινήτων, η οποία επίσης έσκασε το 2008.
Μεγάλη συμβολή στην πτώχευση της Κύπρου είχαν επίσης  και τα ρώσικα κεφάλαια που προσελκήθηκαν στο ελλιπώς εποπτευόμενο τραπεζικό σύστημα προσφέροντας τους πολύ ψηλά καταθετικά επιτόκια της τάξης του 7%, την στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπης το καταθετικό επιτόκιο ήταν περίπου3%. Τα 45 δις περίπου ρώσικα κεφάλαια  που εισέρευσαν στην Κύπρο, βοηθούμενα από δικηγορικά γραφεία πολιτικών, με πρωτοπόρο το δικηγορικό γραφείο του νυν Προέδρου αποτέλεσαν μπούμερανκ για την κυπριακή οικονομία. Τα κεφάλαια αυτά  διοχετεύτηκαν από τους ανόητους τραπεζίτες μας στα ελληνικά ομόλογα, από τα οποία είχαμε ζημιές πέραν των 4 δις και στον ανεξέλεγκτο ιδιωτικό δανεισμό των 70δις, που σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ της Κύπρου είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ. Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα αυτή την στιγμή είναι τραγική, γιατί λόγω της ύφεσης ένα στα δύο δάνεια τείνει να μην εξυπηρετείται. Αφήνω κατά μέρος ότι  τα ρώσικα κεφάλαια χρηματοδότησαν προεκλογικές εκστρατείες και μαζί με τον υπόκοσμο αποτελούν τους βασικούς αιμοδότες τη ελεεινής κομματκρατίας.  
Με δεδομένα τα πιο πάνω, ανάμενε κανείς από τον κύριο Χρύσανθου* να ενεργήσει όπως ενήργησαν οι Ισλανδοί και να κινδυνεύει μαζί με τους όμοιους του να βρεθεί στην φυλακή; Ανεξάρτητα όμως του τι επιθυμεί και τι βολεύει το αμαρτωλό πολιτικό κατεστημένο, πού ήταν η χειραγωγημένη κυπριακή Δικαιοσύνη και ιδιαίτερα ο ολετήρας της, ανεκδιήγητος πρώην Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, του οποίου η ανοχή και η συμβολή στην συγκάλυψη της απάτης του ΧΑΚ το 1999 οδήγησε στην σημερινή θλιβερή κατάσταση;
Το είπα και το ξαναλέγω, δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Κύπρο. Όπως είπε και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας αείμνηστος Σόλων Νικήτας, ο τιμιότερος και ικανότερος των δικαστικών, τον οποίο ‘’ έφαγε’’ ο Τάσος μαζί με τον Χριστόφια, η Δικαιοσύνη από πεμπτουσία της Δημοκρατίας που έπρεπε να είναι έχει καταντήσει δυστυχώς ο YES MAN της εκτελεστικής εξουσίας. Κράτος χωρίς δικαιοσύνη δεν είναι κράτος αλλά μια μπανανία όπου οι διάφοροι απατεώνες πολιτικοί αλωνίζουν και πίνουν το αίμα αυτού του αποχαυνωμένου λαού, που αφού επιλέγει να παραμένει απαθής με όσα έχουν συμβεί, του αξίζουν ακόμη χειρότερα.    
Όμηρος Αλεξάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου