ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

«Λίστα Εβραίων» ζητά η ουγγρική ακροδεξιά ΠΗΓΗ SKAI

ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΥΡΙΕ GYONGYOSI.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ.

Ο αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Ουγγαρία, Jobbik, είπε ότι η λίστα εβραίων είναι απαραίτητη εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης στις συγκρούσεις της Γάζας, και πρέπει να συμπεριληφθούν και μέλη του κοινοβουλίου.

O Márton GyöngyösiΝα κάνει «λίστες με εβραίους» που αποτελούν απειλή για την «εθνική ασφάλεια», κάλεσε την ουγγρική κυβέρνηση ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Márton Gyöngyösi, προκαλώντας την οργή της εβραϊκής κοινότητας.


Ο αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Ουγγαρία, Jobbik, είπε ότι η λίστα είναι απαραίτητη εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης στις συγκρούσεις της Γάζας, και πρέπει να συμπεριληφθούν και μέλη του κοινοβουλίου.

Τα υπόλοιπα κόμματα καταδικάζουν την αντισημιτική στάση του Gyöngyösi καθώς και την σκληρή ρητορική εναντίον των Ρομά, και τη θεωρούν λαϊκίστικη ενόψει των εκλογών του 2014. Ωστόσο το κόμμα δεν ζήτησε τις λίστες εβραίων δημόσια.

«Είμαι ένας επιζών του Ολοκαυτώματος», είπε ο Gusztav Zoltai, διευθυντής της Συναγωγής Ούγγρων Εβραίων. «Για ανθρώπους σαν εμένα, αυτό προκαλεί ωμό φόβο, παρόλο που είναι σαφές ότι αυτό εξυπηρετεί μόνο πολιτικά συμφέροντα. Είναι ντροπή για την Ευρώπη, ντροπή για τον κόσμο».

Μεταξύ 500,000 και 600,000 Ούγγροι Εβραίοι πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με το Κέντρο Μνήμης Ολοκαυτώματος στη Βουδαπέστη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους τρεις Εβραίους που σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς ήταν ουγγρικής υπηκοότητας.

Απολογία

Η κυβέρνηση καταδίκασε αμέσως τις δηλώσεις. «Η κυβέρνηση απορρίπτει αυστηρά τις εξτρεμιστικές, ρατσιστικές και αντισημιτικές φωνές κάθε είδους και κάνει τα πάντα να τις καταστείλει», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Gyongyosi την Τρίτη προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλιά του, λέγοντας ότι αναφερόταν στους πολίτες με διπλή υπηκοότητα, ισραηλινή και ουγγρική. «Απολογούμαι στους Εβραίους συμπατριώτες μου για τις δηλώσεις μου που θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν», είπε ο Jobbik.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου