ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ζωή στον Άρη. Το περιέργεια είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, η ένα βήμα πίσω;

Άθλος της ρομποτικής θα χαρακτηριζόταν η πολύπλοκη αποστολή έρευνας για αρχέγονη ζωή στον Άρη όταν πρωί της δευτέρας 6/8/2012 και περίπου 8 ώρα το Mars Science Laboratory (γνωστό και ως rover περιέργεια ) προσγειώθηκε με επιτυχία στον Άρη. Η Κύρια αποστολή του περιέργεια του," σύμφωνα με τη NASA, "είναι να διερευνήσει κατά πόσον μία περιοχή μελέτης έχει προσφέρει ποτέ στο παρελθών περιβαλλοντικές συνθήκες ευνοϊκές για τη μικροβιακή ζωή. Για την επίτευξη του στόχου το εργαστήριο θα είναι σε λειτουργιά δύο χρόνια με ενέργεια απο την πύρινοκινητή μονάδα του. Το περιέργεια μεταφέρει 15 φορές περισσότερο επιστημονικό εξοπλισμό από κάθε προηγούμενο ρόβερ του Άρη. Το περιέργεια θα αναλύσει δείγματα πετρωμάτων του εδάφους και της ατμόσφαιρας επί τόπου και θα διαβίβαση τα αποτελέσματα πίσω στη Γη. Η NASA αναφέρει ότι το περιέργεια είναι ένα τολμηρό βήμα προς τα εμπρός για την εκμάθηση για το γειτονικό μας πλανήτη. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον Doug McCuistion, διευθυντή του Προγράμματος Εξερεύνησης (NASA Ουάσιγκτον), ότι η μετάβαση της αποστολής και έμφαση του προγράμματος θα αλλάξει την ιστορία της επιστήμης του νερού και για το παρελθόν ή για την παρουσία ζωής στον Άρη. Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά αν ενδιαφέρεστε να μάθετε σχετικά με τη δυνατότητα ύπαρξης σύγχρονης ζωής στον Άρη, σας πληροφορούμε ότι το περιέργεια δεν έχει σχεδιαστεί για να απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Σύμφωνα με τη NASA, τα ασαφή αποτελέσματα των πειραμάτων της NASA στο παρελθόν για την τρέχουσα μικροβιακή ζωή στον Άρη σήμαινε ότι δεν υπήρχε λόγος να επαναλάβει τα πειράματα και τον κίνδυνο νέας επιστημονικής διαμάχης. Η NASA έχει το δικαίωμα να ανησυχεί όταν τον Απρίλιο το 2012 έσπασε μια διαμάχη σχετικά με τα Viking Lander το 1976 . Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2012, οι Βίκινγκ και τα πειράματα ανίχνευσαν επιτυχώς ζωή. Όλα αυτά κάνουν τη NASA να ανήσυχη για αυτό θα ασχοληθεί με το παρελθών στον Άρη (δείτε βιολογικά απολιθώματα στον Άρη) και η παρούσα ύπαρξη ζωής είναι μάλλον ασήμαντο, θέμα και ίσως ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση.

Να αναφέρω ότι μερικοί επιστήμονες που ασχολούνται με τις προσπάθειες δημιουργίας αρχέγονης  ζωής στα εργαστήρια (δείτε ExoPlaneteNews 22/6/2012 Η προέλευση της ζωής Πρόκληση) θέλουν να αναζητήσουν στον Άρη τα απολιθώματα από τα πρώτα πολυκύτταρα είδη, επειδή δεν έχουν εξελιχτεί στον χρόνο και δεν έχει μεταλλαχτεί ο αρχικός πρωταρχικός γενετικός κώδικας DNA 

Τον Απρίλιο του 2012, μια ομάδα επιστημόνων και οι μαθηματικοί ανάλυσαν τα δεδομένα από το 1976 Βίκινγκ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ζωή στον Άρη εντοπίστηκε σε ένα από τα τέσσερα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από τα δύο ρομποτικά landers. Στην έκθεσή τους, Δείτε ανάλυση και άρθρα από το HUFORC δείτε την ανακοίνωση (US) Ανάλυση της πολυπλοκότητας των Βίκινγκ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal της Αεροναυτικής και Διαστήματος και Επιστήμης "ανέστησε" την διαμάχη των αποτελεσμάτων της αποστολής Viking Η Viking αποστολή ήταν η μόνη αποστολή στον Άρη μέχρι τώρα που είχε σχεδιαστεί από τη NASA για τον εντοπισμό ζωής. Επίσης το Mars Express της ESA που είχε σχεδιαστή για έρευνα ζωής στο έδαφος καταστράφηκε μένοντας μόνο η τροχιακή κάμερα 3D και το ραντάρ Μarsis.

Ο Δρ Levin που έκανε την έρευνα δεδομένων ήταν σίγουρος ότι το πείραμα είχε ανιχνεύσει μικροβιακής ζωής στον Άρη, αλλά η NASA διαφώνησε για το εντυπωσιακό εύρημα του ξεχάστηκε στην άμμο του χρόνου Άρη. Αυτή η νέα επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο πολυπλοκότητας στα ενεργά πειράματα δείχνουν έντονη βιολογία, ενώ το διαφορετικό μοτίβο στις απαντήσεις του ελέγχου είναι πιο πιθανό να είναι μη-βιολογικά. Απαντήσεις ελέγχου που εμφανίζουν σχετικά χαμηλά αρχικά και μετα ταχεία, περιέρχονται σε σχεδόν τυχαίο θόρυβο, ενώ τα ενεργά πειράματα παρουσιάζουν υψηλότερο αρχικό στόχο που διασπάται με αργούς ρυθμούς. Αυτό υποδεικνύει μια ισχυρή βιολογική αντίδραση. Οι αναλύσεις αυτές συνηγορούν υπέρ της ερμηνείας ότι τα Viking πείραμα LR διέκριναν υπάρχουσα μικροβιακή ζωή στον Άρη. IJASS
Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η NASA δεν έχει σχεδιάσει ακόμα κανένα νέο πειράματα για την ανίχνευση της τρέχουσας ζωής στον Άρη; Αρκετοί αναφέρουν ήδη ότι το πανάκριβο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εργαστήριο θα πρέπει να ζητηθεί για την αποστολή και τον προϋπολογισμό του. Πιστεύουν ότι μετά από περισσότερο από τρεις δεκαετίες από την εποχή Βίκινγκ, η NASA δεν μπορεί η δεν θέλει, ακόμα να σχεδίαση ένα πείραμα για να απαντήσει με βεβαιότητα κατά πόσο ή όχι υπάρχει ζωή στον Άρη σήμερα; Στης 18/3/2009 όταν προσεδαφίστηκε το μικρό εργαστήριο φοίνικας στον Άρη η πρώτες φωτογραφίες έδηξαν υγρό νερό. Οι φωτογραφίες σε ένα από τα πόδια του lander παρουσίαζαν σταγονίδια που αυξήθηκαν όταν το διαστημικό σκάφος άγγιξε την επιφάνεια. Να θυμίσουμε ότι τότε η NASA επικοινώνησε εκτάκτως με την πολιτική ηγεσία στην Ουάσιγκτον για να ρωτήσει "αν βρουν ζωή στον Άρη τι θα κάνουν;" Οι Χάρτες μεθανίου και υδρατμών στον πλανήτη Άρη δείχνουν ότι στην ατμόσφαιρα του Άρη και ο πλανήτης είναι ακόμα ζωντανός, υπό είτε από βιολογική είτε από γεωλογική έννοια, σύμφωνα με ομάδα της NASA .

Έτσι αντί το "περιέργεια" να είναι ένα τολμηρό βήμα προς τα εμπρός για την εκμάθηση του γειτονικού πλανήτη μας, μοιάζει με ένα ακριβό βήμα προς τα πίσω για να μην ανανεωθεί η επιστημονική διαμάχη κατά πόσο ή όχι υπάρχει ζωή στον Άρη. Επίσης σε αυτό κρύβετε πίσω η γιγαντία αναπτυσσομένη βιομηχανία εξερευνητικών ρομποτικών οχημάτων. (σύντομα θα σταλούν στον Άρη αλλά οχήματα με μικρά ανεμόπτερα με κινητήρα, οχήματα γεώτρησης και αλλά )
 
Άρθρο του Δ. Πανταζή
Ειδήσεις
WebUFONews-huforc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου