ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

Και ξαφνικά αφίχθηκαν στην περιοχή της Κριμαίας παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και θέλησαν να περάσουν μέσα στην αυτόνομη δημοκρατία, αλλά φυσικά οι αρχές αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά τους.
Κοντά στο χωριό Τσονγκάρ, ένα από τα δύο σημεία πρόσβασης στη χερσόνησο, η αυτοκινητοπομπή των παρατηρητών εμποδίστηκε από περίπου δέκα ένοπλους.
Ένας από τους παρατηρητές, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε με τους άνδρες αυτούς. Προσπαθούμε απλώς να περάσουμε στην Κριμαία έπειτα από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης και βάσει της εντολής του ΟΑΣΕ» είπαν αγνοώντας ηθελημένα το γεγονός ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία αρμοδιότητα στην περιοχή.
Την Πέμπτη οι παρατηρητές επιχείρησαν να περάσουν στην Κριμαία από άλλο πέρασμα, αλλά και πάλι εμποδίστηκαν από οπλισμένους άνδρες με σρατιωτικές στολές που δεν έφεραν διακριτικά. Σύμφωνα με δυτική διπλωματική πηγή, οι άνδρες που τους εμπόδισαν ήταν «δύο ομάδες ενόπλων, έμοιαζαν με επαγγελματίες και φαίνονταν καλά εκπαιδευμένοι» χαρακτηριστικό των δυνάμεων αυτοάμυνας της Κριμαίας.
Αφού πέρασαν το βράδυ στην ουκρανική πόλη Χερσόν, η αποστολή του ΟΑΣΕ (που ελέγχεται από το ΝΑΤΟ) αποφάσισε να αποπειραθεί να περάσει στην Κριμαία από άλλον δρόμο, πιο δυτικά, και πάλι όμως χωρίς επιτυχία.
Η Μόσχα αναγκάστηκε να επικρίνει την πειρατική τακτική του ΟΑΣΕ καθώς όπως παρατήρησε, οι παρατηρητές του Οργανισμού δεν έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση από τις αρχές της χερσονήσου.
Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ προσπάθησαν να εισέλθουν στην Κριμαία «αγνοώντας την βασική αρχή του ΟΑΣΕ για την ομοφωνία, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τη γνώμη και τις προτάσεις της Ρωσίας, χωρίς να περιμένουν την επίσημη πρόσκληση των αρχών της Κριμαίας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Μια ομάδα κρατών μελών και εκτελεστικών δομών του ΟΑΣΕ αντέδρασαν στην κατάσταση στη Κριμαία με τη χειρότερη παράδοση των δύο μέτρων και δύο σταθμών... Δεν είπαν λέξη για την επέκταση των εθνικιστικών και νεοναζιστικών ρευμάτων και προφανώς δεν "παρατήρησαν" τις βίαιες πράξεις των εξτρεμιστικών δυνάμεων» στην Ουκρανία, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου