ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Τι πραγματικά συζητήθηκε μεταξύ Δ. Αβραμόπουλου και Ν. Μ. Σμιθ


Τελείως διαφορετική είναι η αλήθεια αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων της πρώτης συνάντησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό πρέσβη  Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ στις 23 Νοεμβρίου. Η συνάντηση είχε περισσότερο εθιμοτυπικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.




Από την αμερικανική πλευρά σημειώνουν πάντως ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με δική του πρωτοβουλία ζήτησε να δει τον Αμερικανό πρέσβη και όχι το αντίθετο όπως γινόταν μέχρι σήμερα, καταγράφοντας παράλληλα ισχυρό ενδιαφέρον του Δημήτρη Αβραμόπουλου να επισκεφθεί σύντομα τις ΗΠΑ με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αμύνης.
Το παραπάνω αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο καθώς η πρόσκληση δεν θα αργήσει.
Εντούτοις από αμερικανικής πλευράς φαίνεται πως από τα θέματα που συζητήθηκαν  και που υποτίθεται ότι διέρρευσαν από το ΥΠΕΘΑ δεν ήταν αυτό της δωρεάν παραχώρησης των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 από τα αποθέματα του  αμερικανικού Στρατού.

Αυτό γιατί το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι στην «πρώτη γραμμή» ενδιαφέροντος της αμερικανικής πλευράς. Αν και η αποδοχή των συγκεκριμένων αρμάτων από την ελληνική πλευρά θα καταγραφόταν ως θετικό γεγονός, η προσφορά έχει το χαρακτήρα “take it or leave it” καθώς οι Αμερικανοί  δεν φαίνεται να «καίγονται» για τη συγκεκριμένη δωρεά. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι προγράμματα με «ζεστό χρήμα» έστω και αν πρόκειται για FMS, αλλά και που ταυτόχρονα είναι κρίσιμης σημασίας για την ελληνική πλευρά.
Και αυτά είναι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16 block 50&30 αλλά και το θέμα της αναβάθμισης των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας. Το θέμα κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς μεταξύ άλλων εμπίπτει στις ΝΑΤΟΙκές υποχρεώσεις της χώρας, υποχρεώσεις οι οποίες δεν εκπληρώνονται.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κενό που έχει δημιουργηθεί σήμερα στους κόλπους της συμμαχίας επιχειρούν να το καλύψουν οι Τούρκοι, εκτελώντας μία αποστολή την εβδομάδα  ως άσκηση με την ονομασία “Mediterranean Shield” με τα έξι αεροσκάφη τους σε συνδυασμό με εισόδους στο κεντρικό Αιγαίο, όπου κάνουν εκτός από τις καταγραφές του στόλου μας και αποτύπωση όλων των εμπορικών πλοίων της Ανατολικής Μεσογείου με το σύστημα Automatic Identification System (AIS).
Σε ότι αφορά την δωρεάν προμήθεια των αμερικανικών αρμάτων, το θέμα έχει σκοντάψει ουσιαστικά στο «λόμπι» των γερμανικών εταιρειών KMW και Rheinmetall οι οποίες βάζουν «μπροστά» χώρες όπως η Αυστρία και η Φινλανδία να διαμαρτύρονται για τις αμυντικές προμήθειες ενός άλλου ανεξάρτητου κράτους. Και το χειρότερο όλων είναι πως υπάρχουν φωνές εντός της χώρας που υποστηρίζουν αυτή την ούτως ή άλλως ελλιποβαρή κριτική τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου