ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Θέλουν να "χορέψουν" πάνω στα... καμένα της Πάρνηθας

parnitha-3
Πάρνηθα όταν είχε παραδοθεί στις φλόγες. Δεν έκαναν τίποτα για να την ξαναζωντανέψουν. Έδωσαν όμως άδεια για την διεξαγωγή αγώνων ράλι στο σεληνιακό τοπίο του πληγωμένου Εθνικού Δρυμού. Καμία μεταμέλεια. Καμία τύψη. Σαν άλλοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες θα… κεράσουν το φιλοθεάμον κοινό θέαμα πάνω σε καμένη γη!
Την «Ιεροσυλία» στα καμένα, αποκάλυψε το Δίκτυο Πολιτών για την προστασία της Πάρνηθας και ζητεί την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για να μην πραγματοποιηθεί η ειδική ανάβαση που έχει ανακοινωθεί για τις 21 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 6ου φθινοπωρινού ράλι της ΕΛΠΑ.
Γράφει η Χαρά Τζαναβάρα(1): «Δώσαμε έγκριση για παρέλαση ιστορικών αυτοκινήτων, με χαμηλές ταχύτητες, στη διαδρομή των 10 χλμ. από την είσοδο του τελεφερίκ ώς το χώρο του "Ξενία", σε ένα δρόμο όπου ήδη υπάρχει κυκλοφορία», υποστήριξε ο δασάρχης Γ. Ζιάζιαρης και μας διαβεβαίωσε ότι αν διαπιστωθεί πως οργανώνονται αγώνες, δεν θα τους επιτρέψουν. Δεν είχε όμως καμιά απάντηση σε παρατήρησή μας σχετικά με τη σκοπιμότητα πραγματοποίησης αυτής της εκδήλωσης σε ένα οικοσύστημα που, τρία χρόνια μετά τις πυρκαγιές οι οποίες αφάνισαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ελατόδασους, προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του.
Στον κανονισμό της ΕΛΠΑ γίνεται λόγος για ανάβαση της Πάρνηθας και διευκρινίζεται ότι στον αγώνα μπορούν να πάρουν μέρος οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει ώς το 1981. Προβλέπεται χρονομέτρηση σε πέντε σημεία και θα γίνει κατάταξη των οχημάτων, τα οποία θα κινηθούν με ταχύτητα που θα τους δοθεί και θα διαφοροποιείται σε διάφορα σημεία της διαδρομής. Σημειώνεται πάντως ότι θα είναι μεγαλύτερη των 50 χλμ.
«Ζητάμε να ανακληθεί οποιαδήποτε άδεια έχει χορηγηθεί από το δασαρχείο», δήλωσε ο Κώστας Φωτεινάκης από το Δίκτυο Πολιτών για την Προστασία της Πάρνηθας και προανήγγειλε προσφυγή στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Υπενθυμίζει ότι ο κανονισμός λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, που χρονολογείται από το 1985, ορίζει σαφώς ότι «απαγορεύεται η χρησιμοποίηση του οδικού δικτύου για κάθε είδους δοκιμές και αγώνες αυτοκινήτων ή δικύκλων, πλην ποδηλάτων, καθώς και η ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας και η εκπομπή εκκωφαντικών θορύβων». Με παρέμβαση του Δικτύου έχουν ακυρωθεί από το 2007 ανάλογες διοργανώσεις, που είναι ασύμβατες με τον προστατευόμενο δρυμό και μάλιστα πριν από τις μεγάλες πυρκαγιές.
Η ανακοίνωση του Δικτύου, όπου συμμετέχει και η ΒΙΟΖΩ:
ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
ΠΡΟΣ: 1. Δασαρχείο Πάρνηθας
2. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας
3. ΥΠΕΚΑ
Θέμα: Να ακυρωθεί το rally στην Πάρνηθα
 Με μεγάλη μας έκπληξη μάθαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι πρόκειται να διοργανωθεί  (21 Νοεμβρίου 2010) στο πληγωμένο από την μεγάλη πυρκαγιά βουνό της Πάρνηθας, Rally - αγώνας αυτοκινήτων, δείτε και τη σχετική ενημέρωση των οργανωτών στο διαδίκτυο http://www.elpa.gr/autumnrally/news1.html
Ένα βουνό που χρειάζεται «ανάπαυση» και φυσική αναγέννηση, προστασία από χρήσεις που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του, ένα βουνό που απειλείται συνεχώς επιδιώκεται, εκτός των άλλων, να γίνει και πίστα αυτοκινήτων. Αίσχος.
Το Δασαρχείο Πάρνηθας και οι συναρμόδιοι φορείς ,πρέπει να απορρίψουν το αίτημα μιας «δήθεν εκδήλωσης με αυτοκίνητα αντίκες» γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για τη διεξαγωγή του « 6ου Ιστορικού  Φθινοπωρινού Rally»  (δηλαδή αγώνα αυτοκινήτων και όχι έκθεση) στην Πάρνηθα.
Σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε γραπτώς:
1.       Υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για τις συνέπειες στην περιοχή σύμφωνα με το νόμο 1650/86?
2.       Γνωρίζετε πόσα αυτοκίνητα θα πάρουν μέρος και  τι ταχύτητες  θα αναπτύσσουν? Αν ναι με ποιο τρόπο θα τις ελέγξετε?
3.       Γνωρίζετε αν υπάρχουν θεατές? Πόσοι θα είναι? Με τι μέσα θα φτάσουν και τι απορρίμματα θα αφήσουν?
4.       Γνωρίζετε τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας σύμφωνα με τον οποίο «"Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση του οδικού δικτύου για κάθε είδος δοκιμών και αγώνων αυτοκινήτων ή δικύκλων, πλην ποδηλάτων, καθώς και η ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας και η εκπομπή εκκωφαντικών θορύβων." ?
Επιπρόσθετα σας στέλνουμε τη φωτογραφία που έχει αναρτήσει στο Internet η ΕΛΠΑ.
Επιφυλασσόμενοι κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, ζητάμε να ακυρώσετε άμεσα την οποιαδήποτε άδεια έχετε εκδώσει.
Εκ μέρους του «Δικτύου Πολιτών για την Προστασία της Πάρνηθας»
Πάνος Τότσικας
Κώστας Φωτεινάκης
Πώλ Μπέλεϊ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου