ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Παίρνουν τα όπλα από τους Εθνοφύλακες – Φοβούνται ταραχές;



Την αφαίρεση του οπλισμού των Μονάδων Εθνοφυλακής της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε η κυβέρνηση και ήδη το μέτρο εφαρμόζεται με την ειδοποίηση των εθνοφυλάκων να επιστρέψουν άμεσα τα όπλα τους.
Είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που αφαιρείται από την Εθνοφυλακή ο οπλισμός της σε αυτές τις περιοχές που συνορεύουν με την Αλβανία και τα Σκόπια και ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για επικείμενη δραστηριοποίηση μονάδων του UCC, ειδικά στην δυτική Μακεδονία.
Η αφαίρεση του οπλισμού γίνεται εξαιρετικά εσπευσμένα και χαρακτηριστικό είναι ότι δεν παραδίδονται τα πυρομαχικά (που θα απαιτούσαν προετοιμασία υποδοχής και ειδικές συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης, αλλά μόνο τα όπλα των Εθνοφυλάκων.
Ήδη οι τοπικές στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές επιδίδουν σημειώματα ή επικοινωνούν απ ‘ευθείας με τους Εθνοφύλακες και τους καλούν να επιστρέψουν άμεσα τα όπλα που τους είχε εμπιστευθεί το κράτος για να υπερασπίσουν το πάτριο έδαφος ως τελευταία γραμμή άμυνας ή για την οργάνωση αντάρτικων μονάδων στα μετόπισθεν.
Πολύ πρόσφατα στην δεκαετία του ’90 είχαν οργανωθεί κοινές περιπολίες Εθνοφυλάκων με μονάδες του Ε.Σ. για να αποτραπεί η μαζική είσοδος συμμοριών από την γειτονική Αλβανία.
Η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται ότι συνδέεται με τους φόβους που υπάρχουν για ανεξέλεγκτες ταραχές σε ολόκληρη την χώρα με αφορμή την οικονομική κρίση, ακόμα και σχεδίων εκτροπής.
Χαρακτηριστική είναι η θέση που εξέφρασε στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Γιώργος παπανδρέου στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Παρασκευή.
Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά σύμφωνε με πληροφορίες του defencenet.gr: “Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και αυτό διαβρώνει τα πάντα. Κανείς δεν πιστεύει τίποτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καταλαβαίνετε ότι ψάχνει για σωτήρες, πηγαίνει στη βία” .
(Το defencenet.gr έχει απευθύνει ερώτημα στο υπουργείο για τους λόγους αφαίρεσης του οπλισμού και αναμένει απάντηση.)
defencenet.gr

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΚΑΤΙ ΠΡΟΣ ΣΚΕΨΙΝ:"ΕΞΕΓΕΡΘΕΙΤΕ,ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΤΕ!ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΤΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ",ΛΕΕΙ Ο ΣΤΕΦΑΝ ΕΣΕΛ,ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ"!

Μας σπρώχνουν απροκάλυπτα ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ κι εμείς σαν πρόβατα ακολουθούμε!
Μετά την χθεσινή μίνι «εξέγερση» -από τον ύπνο- των Ελλήνων, όλοι μιλούν σήμερα για μια αντίδραση σε κάποια υποτιθέμενη Ισπανική πρόκληση, και για αυθόρμητη λαϊκή πρωτοβουλία, χωρίς κομματική, συνδικαλιστική ή άλλου είδους υποκίνηση. Μιλούν επίσης για «ελληνική πλατεία Ταχρίρ» ή «πλατεία del Sol», πιστεύοντας πως πρόκειται απλά για την ελληνική εκδοχή κάποιας λαϊκής αντίδρασης που προέκυψε ξαφνικά.


Αυτό που αγνοούν όμως οι περισσότεροι στον τόπο μας, είναι, πως η κίνηση αυτή έχει τον εμπνευστή της, ο οποίος δεν είναι βέβαια ο …Σόρος, αλλά έχει κι αυτός κάποιο συγκενικό ιδεολογικό υπόβαθρο και κάπου στοχεύει, παροτρύνοντας τους νέους ανθρώπους να αγανακτήσουν. Αυτός ακριβώς είναι ο τίτλος του βιβλίου του 93χρονου, πρώην διπλωμάτη, Στεφάν Εσέλ: «Αγανακτήστε!» («Ιndignez-vous!») και γι'αυτό οι Ισπανοί έδωσαν το όνομα «Los Indignados» (Οι Αγανακτισμένοι) στη γνωστή κίνηση που μεταλαμπαδεύτηκε τώρα και την Ελλάδα.


Είναι γεγονός πως η ολιγοσέλιδη μπροσούρα του Στεφάν Εσέλ (βλέπε εδώ) σπάει ρεκόρ πωλήσεων στη Γαλλία και στην Ισπανία, στήνοντας στον τοίχο το χρήμα, τις αγορές και τον …εγωισμό.


«Κάνω αυτή τη δουλειά 40 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Είναι τρελό. Στις 24 Δεκεμβρίου [2010] κάποιοι πελάτες αγόραζαν δέκα-δέκα τα βιβλία για να τα κάνουν δώρο. Πίστευα ότι μετά τα Χριστούγεννα τα πράγματα θα ηρεμούσαν, αλλά όχι, πουλάμε ακόμη 400 βιβλία την ημέρα!» λέει ο Ζαν-Μαρί Σεβέστρ, ιδιοκτήτης του «Sauramps», του μεγαλύτερου βιβλιοπωλείου στο Μονπελιέ, στη Νότια Γαλλία.


Ποιος είναι ο Στεφάν Εσέλ;


Πρόκειται απλά για έναν σχεδόν άγνωστο συνταξιούχο διπλωμάτη, πρώην αντιστασιακό, ο οποίος στη δύση της ζωής του αποφάσισε, ως φαίνεται, να δώσει στους νέους ανθρώπους μια ώθηση προς την ιδεολογική κατεύθυνση την οποία ο ίδιος έχει ασπαστεί. Μέσα από αυτό το βιβλιαράκι ζητεί από τους Γάλλους, και απ΄ όλους τους άλλους, να εξεγερθούν και να υπερασπιστούν δυναμικά τις «κοινωνικές αξίες της σύγχρονης δημοκρατίας». Να απορρίψουν την «εγωιστική» δύναμη του χρήματος. Να πουν «όχι» στην παντοδυναμία των αγορών. Να αγανακτήσουν, για να αλλάξει επιτέλους η κοινωνία.


Εξοργιστείτε! Εξεγερθείτε! Αγανακτήστε! Με αυτή την πολιτική πρόσκληση στα όπλα, ο Εσέλ έγινε από τη μία ημέρα στην άλλη προφήτης για τη γαλλική Αριστερά. «Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα τον λατρεύουν. Πιστεύουν ότι καλώντας τον κόσμο να υψώσει φωνή και ανάστημα κατακεραυνώνει τις κοινωνικές ανισότητες της εποχής του Νικολά Σαρκοζί » λέει ο Αντουάν ντε Μπιέβρ, πολιτικός συντάκτης στην «Journal du Dimanche».


Ο Στεφάν Εσέλ γράφει όντως ότι οραματίζεται «μια κοινωνία για την οποία θα είμαστε και πάλι υπερήφανοι, όπου δεν θα θίγονται οι συντάξεις, οι κατακτήσεις της κοινωνικής ασφάλισης, και όπου τα ΜΜΕ θα είναι στην υπηρεσία των αδυνάτων». Όπως αντιστάθηκε ο ίδιος στον ναζισμό τη δεκαετία του 1940, έτσι και η νεολαία σήμερα «θα πρέπει να εξεγερθεί κατά της συνενοχής ανάμεσα στους πολιτικούς και στις οικονομικές δυνάμεις και να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα που κατακτήσαμε με τόσο σκληρούς αγώνες επί δύο αιώνες» λέει.


Και καταλήγει ρίχνοντας στο πυρ το εξώτερον τη διαπλοκή: «Εχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι το κράτος δεν έχει πλέον χρήματα για να στηρίζει τους πολίτες του. Αλλά πώς γίνεται να μην έχουμε χρήματα… όταν η παραγωγή του πλούτου έχει αυξηθεί τερατωδώς μετά την απελευθέρωση (σ.σ. της Γαλλίας), σε μια εποχή που ολόκληρη η Ευρώπη είχε καταστραφεί από τον πόλεμο; Η μόνη εξήγηση είναι ότι η δύναμη του χρήματος… δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη ή τόσο αυθάδης ή τόσο εγωιστική και ότι οι υπηρέτες του βρίσκονται στα πιο υψηλά κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας».


Ο στόχος


Που στοχεύει όμως ο 93χρονος «επαναστάτης»; Προς ποια κατεύθυνση επιδιώκει να σπρώξει τη Νέα Γενιά και ποια σκοτεινά συμφέροντα εξυπηρετεί – μάλλον- χωρίς να το θέλει;


Η εκδότρια του «Ιndignez-vous!» Σιλβί Κροσμάν, πρώην δημοσιογράφος του «Μonde», είπε τα εξής, αναφερόμενη στην τεράστια επιτυχία που είχε η έκδοση: «Δεν το περιμέναμε με τίποτε. Έχουμε συνηθίσει σε ένα τιράζ λίγων εκατοντάδων και τώρα ξαφνικά πουλάμε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα. Μόλις βάλαμε μπροστά τη δεύτερη έκδοση, άλλες 200.000 βιβλία». Και εξηγεί: «Βλέπω το βιβλίο ως μια νέα, επικαιροποιημένη, εκδοχή της έκκλησης για αντίσταση που απηύθυνε ο Ντε Γκωλ στην ιστορική ομιλία του από το Λονδίνο, τον Ιούνιο του1940».
Το βιβλίο του διαβάζεται σαν διάλογος μεταξύ του ιδίου και του δημοσιογράφου Ζιλ Βαντερπόοτεν. Ο τίτλος του “Αγανακτήστε” είναι και το κεντρικό μήνυμα του 93χρονου: ο Στεφάν Εσέλ καλεί τους νέους να δραστηριοποιηθούν, να βγουν από την απάθεια, να ενωθούν και να διαμαρτυρηθούν για τα κακώς κείμενα που βλέπουν γύρω τους και, όπου μπορούν, στον άμεσο περίγυρό τους, να δημιουργήσουν και κάτι καινούριο. 
“Πολιτικοί, οικονομικοί ηγέτες και διαχειριστές, πειθαρχήστε! Εγκαταλείψτε τα εθνικά σύνορα και δρομολογήστε μια παγκόσμια στρατηγική, για παράδειγμα στο πλαίσιο ενός συμβουλίου των ΗΕ για την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια“, γράφει ο Εσέλ τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προπομπός μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.

“Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, περισσότερο ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου το 1945, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις μεγάλες προκλήσεις της παγκόσμιας δικαιοσύνης, της δικαιοσύνης στην οικονομία, και της προστασίας του πλανήτη μας. Ειδικά σε αυτό το πεδίο μπορείς να δραστηριποιηθείς πλέον μόνον ως παγκόσμια οργάνωση“.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του ΟΗΕ

Για τον Στεφάν Εσέλ μόνον τα ΗΕ είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος: τη βία, την περιβαλλοντική καταστροφή, την κατάπτωση των ηθών, το οικονομείν που δεν σέβεται τον άνθρωπο. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί αναγκαία την ίδρυση μίας περιβαλλοντικής οργάνωσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στην οποία θα πρέπει να υπαχθούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, το ΔΝΤ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. “Η υπερεκμετάλλευση του πλανήτη μπορεί να σταματήσει εάν το θέλουν πραγματικά όλοι“:

“Όλα εξαρτώνται από το εάν οι ισχυρότερες χώρες θέλουν πράγματι να αξιοποιήσουν το όπλο που λέγεται ΟΗΕ. Το άρθρο 71 αναφέρεται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) οι οποίες έχουν γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια. Ή τα κράτη θα γίνουν πιο έξυπνα από ότι είναι σήμερα, θα συνεργαστούν επιτέλους και θα αξιοποιήσουν τον ΟΗΕ όπως πρέπει ή εάν δεν το κάνουν, θα μπορούσαν να ενταθούν οι πιέσεις από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να αναγκαστούν οι χώρες – μέλη να αντιδράσουν“.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Χωρίς να το ξέρουν, οι «καναπεδάτοι» Έλληνες βγήκαν στις πλατείες να διαδηλώσουν υπέρ μιας Παγκόσμιας Κυβέρνησης!

Υπέρ της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων, την οποία ευαγγελίζεται ο γνωστός μας George Soros και ο πολυταξιδευμένος «αγωνιστής», ο «σωτήρας» του Έθνους: Jeffrey Papandreou ή αλλιώς (όπως είναι γνωστός στους –φανατικοί Νεοταξίτες κι αυτοί- γείτονές μας) Yiorgo.

Ας μη εκπλαγούμε λοιπόν, αν στην επόμενη «έξοδο» κάνει την εμφάνισή του στις «επάλξεις» και …ο πρωθυπουργός!


ΠΗΓΗ.


ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο Εσέλ είναι γαλλο-γερμανοεβραικής καταγωγής,ενώ θωρείται επιζών του Ολοκαυτώματος:Αυτά μπορεί να σημαίνουν πολλά για κάποιους,ενώ για άλλους τίποτα.
Η ουσία είναι ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ...ΧΟΝΤΡΟ και ξεπερνάει τα στενά ελληνικά (ή ισπανικά) όρια!
Το "κίνημα" της...αγανάκτησης,ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ:ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!

Μας έκανε εντύπωση,όταν παρακολουθώντας διάφορα βίντεο των Ισπανών "αγανακτισμένων",έβγαζαν πολλούς πολίτες να λένε ακριβώς το ίδιο,πως δηλαδή "ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ"!
Και πώς θα κυβερνηθεί ο πλανήτης;Αν τους ρωτήσεις,το πιθανότερο είναι να σου πουν "με κάτι νέο"!

Τι είναι αυτό το...νέο;Μήπως νέα γενιά πολιτικών,καθαρή και αδιάφθορη;
ΟΧΙ!!!Οι παγκόσμιοι εξουσιαστές,προετοιμάζουν τον κόσμο να δεχθεί ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ!

Αυτή θα γίνει υπό το πρόσχημα της περιβαλλοντολογικής καταστροφής,γι'αυτό και βλέπετε να αυξάνονται τα...πανηγυράκια της "Οικολογίας" και κάποιοι να είναι ιδιαίτερα "δραστήριοι" σε αυτό το θέμα!

Η οικονομική κρίση,θα είναι ένα ακόμα πρόσχημα:Τάχα για να μην μας τα αρπάζουν οι...κακοί τραπεζίτες (ΑΛΗΘΕΙΑ,ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ;ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ;;;) θα αναθέσουμε τη διαχείριση του πλούτου σε μια κεντρική εξουσία,με τη μορφή...ευαγούς ιδρύματος (τύπου Unicef)!

Το σημαντικότερο:Οι πολιτικοί θα πάψουν να υφίστανται,αφού θα μας κυβερνάει ο...καλός ΟΗΕ!
Δεν ξέρουμε αν τα παραπάνω ακούγονται συνωμοσιολογικά σε κάποιους,αλλά εμείς έχουμε χρέος να προειδοποιήσουμε.
Οι υπόλοιποι,όταν θα συμμετέχετε στα πανηγυράκια που διαφημίζουν τα καθεστωτικά μέσα,να ξέρετε πως ακόμα και το όνομα που σας έδωσαν,δηλαδή το "αγανακτισμένοι",ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! 
http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2011/05/blog-post_1935.html
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!!! ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Αποκάλυψη της σκευωρίας και η συνέχιση της ατιμίας.


ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗ
Με άρθρο μου που δημοσιεύτηκε σ’ ετούτον εδώ το χώρο, και όχι μόνο, με τίτλο ”Το κράτος του γκαγκστερισμού και της αδικίας”, προφητικώς ξεσκέπαζα τη σκευωρία CIA-SARKOZY και των άλλων αμερικανικών κρατικών Υπηρεσιών, εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν. Παρεμπιπτόντως θα αναφέρω, χωρίς να δίδω σημασία, ότι, βρέθηκαν κάποιοι ολιγόνοες, βουτηγμένοι ως τον λαιμό στον βούρκο του φανατισμού και με κατηγόρησαν ότι, υποστήριζα τον Στρός-Κάν σε ένδειξη αλληλεγγύης λόγω της τεκτονικής του ιδιότητος και εξέμεσαν όλο τους το δηλητήριο και τη βρόμα του χαρακτήρα των.
Δεν πέρασαν πολλές ημέρες και παρουσιάζονται τέσσερες αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές και μία βρετανική εφημερίδα, η Daily Mail, όπως και ένας γνωστός Άγγλος συγγραφέας και αναλύουν με ατράνταχτα επιχειρήματα, τη σκευωρία και την ατιμία των κρατικών Υπηρεσιών της Αμερικής. Σ’ αυτές τις Υπηρεσίες μετέχει και η δικαστική εξουσία. Αυτή η Υπηρεσία που είναι εντεταλμένη να απονέμει δικαιοσύνη.
Με εντυπωσιακές αναλύσεις, βασισμένες σε αδιαμφισβήτητες πληροφορίες, αποκαλύπτουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πλεκτάνης, κατά του ανθρώπου, ο οποίος, με δηλώσεις του, πριν μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προφανώς ανοήτως πράττων, αποκάλυψε την τραγική οικονομική κατάσταση της Αμερικής και πρόσθεσε ότι, ύστερα από λιγότερα από πέντε χρόνια, η Αμερική θα εκλιπαρεί την Κίνα για βοήθεια, για να θρέψει τον λαό της.
Οι δηλώσεις εκείνες, κατατρόμαξαν τα οικονομικά κέντρα αποφάσεων, με συνέπεια να κατρακυλήσει το χρηματιστήριο στη Γουώλλ Στρητ και να παρατηρηθεί αναταραχή σ’ όλες τις καταχρεωμένες και κρατικοδίαιτες τράπεζες. Από την άλλη, ο εκλεκτός των Αμερικανών και του Διεθνούς Εβραϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ, ένοιωσε την ανάσα του Στρος-Καν δίπλα του, στην έναρξη της καμπάνιας για τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές. Όλες οι δημοσκοπήσεις, έδειχναν την επερχομένη συντριβή του Σαρκοζύ και το προβάδισμα του Στρος-Καν.
Στην περίπτωση αυτή, η απώλεια της Γαλλίας, με την άνοδο της δύναμης της Γερμανίας, με τον άκρατο εθνικισμό τον οποίο προωθεί η Άγγελα Μέρκελ και το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα εξοστρακισμού της Αμερικής από την Ευρώπη, ο κίνδυνος που προβάλλει για τα συμφέροντα της Αμερικής είναι ανυπολόγιστος.
Πέρα από αυτά, ακόμη, ο Στρος-Καν, στις μακροσκελείς δηλώσεις του, τις οποίες απέφυγαν να καταστήσουν γνωστές με κάθε λεπτομέρεια, τα ΜΜΕ της Ευρώπης, όπως, φυσικά και της Ελλάδος, η οποία παίζει πλέον απροκάλυπτα τον ρόλο ευτελούς αποικίας ή προτεκτοράτου της Αμερικής, έχοντας ως πρωθυπουργό αμερικανό πολίτη, δήλωσε, λοιπόν, ο Στρος-Καν ότι, το στραγγάλισμα των μικρών και φτωχών χωρών, (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισλανδία κ.λ.π) από τη διεθνή τράπεζα, θα είχε βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα τραγικά αποτελέσματα. Και πρόσθεσε, αυτός ο χαρακτηριζόμενος ως άτεγκτος διεθνής τραπεζίτης, ότι οι λαοί θα υποφέρουν για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι αμερικανικές τράπεζες, που δεν διαθέτουν τίποτε παρά λογιστικές εγγραφές…
Τα δύο αυτά γεγονότα, αποτέλεσαν το στοιχείο καταδίκης σε θάνατο, του Ντομινίκ Στρος-Καν. Εξύφαναν αμέσως τη σκευωρία και τον περίμεναν να πατήσει το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος. Του έστησαν την πλεκτάνη και τον περίμεναν. Και εκεί, όπως συνήθως, οι αμερικανοί διέπραξαν τα λάθη τους. Το θύμα, αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες του, χωρίς να το πάρουν είδηση, μετέβη στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσει για το Παρίσι. Στο ξενοδοχείο είχε ξεχάσει το κινητό του τηλέφωνο και τηλεφώνησε μήπως το βρήκαν. Τους είπε ότι ήταν στο αεροδρόμιο και αν μπορούσαν να του το στείλουν. Τότε ειδοποιήθηκαν τα σαΐνια τους, μετέβησαν στο αεροδρόμιο, συνοδευόμενα από τηλεοπτικά συνεργεία και με απαξίωση κάθε νομικού και ανθρώπινου δικαιώματος, τον έχωσαν μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο και τον παρέδωσαν σε μία δικαστίνα να τον δικάσει, με μια πρόχειρη και εντελώς φανταστική κατηγορία.
Μέχρι σήμερα, μέχρι τώρα που γράφω εγώ αυτές τις γραμμές, δεν παρουσίασαν καμία καμαριέρα, ούτε μαύρη ούτε άσπρη, ούτε χωρισμένη ούτε παντρεμένη, ούτε ανύπαντρη, κατέθεσαν στο κατ’ ευφημισμό δικαστήριο, ως μάρτυρες, μόνο αστυνομικοί, μάλλον πράκτορες της CIA και του FBI. Η αγριότητα, η εκδικητική μανία των εκπροσώπων των κρατικών Υπηρεσιών, κατ’ εντολή, βέβαια, είναι πράγματα πρωτοφανή ακόμα και για την Αμερική.
Η προσπάθεια είναι, η εξόντωση διά παντός μέσου του Στρος-Καν, ο οποίος αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την Αμερική, διότι γνωρίζει τόσο καλά όσο ολίγοι άλλοι, την οικονομική κατάστασή της και τα σχέδιά της. Οι δηλώσεις του με τις οποίες ξεκαθαρίζει τη θέση του, ακόμα και οι αιχμές του και οι αποκαλύψεις του κατά του Γιώργου Παπανδρέου, εντάσσονται μέσα στα πλαίσια του κινδύνου, διότι, θα μπορούσε, ίσως, να προχωρήσει ακόμα παραπέρα και να φέρει στο φώς της δημοσιότητας περισσότερες λεπτομέρειες, για το έγκλημα που συντελέστηκε κατά της Ελλάδος.
Ασφαλώς, όμως, δεν τους ενόχλησε μόνο που μίλησε για τις αδύνατες χώρες. Το σκληρό, αχόρταγο και άτεγκτο διεθνές κεφάλαιο, έχει σχέδια για την αποσταθεροποίηση και άλλων χωρών, για την διάλυση κρατών και την εκμετάλλευση του πλούτου τους. Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο Αφγανιστάν, η προοδευτική εγκατάλειψη του Ισραήλ από τον Ομπάμα, η αναβάθμιση της Τουρκίας, που παρουσιάζεται ως η πιο οργανωμένη και οικονομικώς υγιής χώρα στην περιοχή μας, ενώ στην πραγματικότητα είναι η χώρα με τα περισσότερα προβλήματα, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από την παραπέρα πολιτική πορεία του Στρος-Καν.
Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν υποτακτικά σ’ αυτούς ανθρωπάρια, και όσον χρόνο τους είναι αυτά χρήσιμα. Υποστήριξαν αρκετά χρόνια στη Λατινική Αμερική τα συνώνυμα της διαφθοράς στοιχεία, που δεν ξεχάστηκαν ακόμα, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την εξαφάνισή τους. Ακόμα ηχούν τα ονόματα Ρομπιρόζα, Τρουχίλιο και άλλα. Σ’ αυτή τη λίστα προστέθηκαν τώρα και τα ονόματα των Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και θα προστεθούν και όποια άλλα προσεχώς θα αποκαλυφθούν. Αυτές τις αποκαλύψεις θέλησαν να προλάβουν οι “προστάτες” της ανθρωπότητας και έστησαν την παγίδα στον έχοντα κακό παρελθόν με τη σεξομανία του, τον αφελή διεθνή τραπεζίτη Ντομινίκ Στρος-Καν, τον οποίο αφάνισαν ως διεθνή προσωπικότητα και ως ανθρώπινη οντότητα. Είναι αυτό και μία προειδοποίηση. Μην τολμήσει κανένας να στραφεί κατά του παγκόσμιου “προστάτη”, του παγκόσμιου χωροφύλακα, αλλά να σκύψει το κεφάλι στο αμερικανικό συμφέρον και στην παγκόσμια διακυβέρνηση, που ολοταχώς προωθείται.
Το συνέδριο της Τζαμάϊκα έβαλε τις βάσεις. Τώρα, τα κάθε είδους και λογής αλαλάζοντα κύμβαλα, πήραν τις εντολές και τα σχέδια να τα υλοποιήσουν. Μέχρι στιγμής, φαίνεται, το πρόγραμμα να εξελίσσεται σύμφωνα με τα σχέδια. Μήπως, όμως, διέφυγε κάποια λεπτομέρεια; Και οι λεπτομέρειες αυτές κοστίζουν ακριβά. Πληρώνονται με κεφάλια που κρεμιούνται από τους πεινασμένους και κατεστραμμένους λαούς στους φανοστάτες. Αλήθεια, είναι σίγουροι αυτοί που αποφάσισαν να υποστηρίξουν αυτά τα σχέδια ότι, θα έχουν για πολύ ακόμα καιρό το κεφάλι στους ώμους τους και δεν θα στριφογυρίζει σε κάποιον φανοστάτη;
Ας το σκεφθούν…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Αίεν Αριστεύειν.

Τα βρετανικά έγγραφα του 1980 για την Κύπρο


Μέρος α’

Αποδεσμεύθηκαν τις τελευταίες μέρες βρετανικά έγγραφα για το έτος 1980, που παρουσιάζουν τη συνέχεια του κυπριακού προβλήματος μέσα από τη βρετανική διαχείριση, τις εκθέσεις των Βρετανών, καθώς και τις συνομιλίες που είχαν με Ελληνοκύπριους πολιτικούς.

Ο Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού συνέχιζε να αρνείται αποδοχή της τουρκικής διζωνικής το 1980, όπως και τον προηγούμενο χρόνο, και εντοπίζονται και αρκετές αναφορές Ε/κ προς Βρετανούς, υποσκάπτοντας το ρόλο και το κύρος του. Οι Τούρκοι ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς εννοούσαν με την «επιστροφή» των Βαρωσίων. Οι Βρετανοί πίστευαν ότι τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνταν καλύτερα με μη λύση, δεν είχαν γρόσι για «ενοίκια», δεν αναγνώριζαν το ψευδοκράτος γιατί αυτό θα ενοχλούσε τα συμφέροντά τους στο νησί σε σχέση με τις βάσεις, δεν μπορούσε να γίνει εκμετάλλευση των «χωρικών υδάτων των βάσεων» (για έρευνες πετρελαίου) δίχως την άδεια της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Το ΑΚΕΛ υπέρ «γενναιόδωρων» προσφορών προς τους Τουρκοκύπριους, δηλώσεις Εζ. Παπαϊωάννου για Βρετανο-Αμερικανούς, εμφάνιση του Ασίλ Ναδίρ, ναρκωτικά από τα κατεχόμενα προς Βρετανία και άλλα θέματα ενδιαφέροντος και στα φετινά έγγραφα. Επίσης αναφερόμαστε και σε έγγραφα άμεσου ενδιαφέροντος, από αυτά που δεν έχουμε ακόμα δημοσιεύσει, σχετικά α) με το χάρτη Μακαρίου του 1977, β) εισήγηση Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη για μια περίεργη επιτροπή αποζημιώσεων για αντιμετώπιση του προσφυγικού, που θα πρέπει να προβληματίσει και γ) υποσκάψεις Κυπριανού προς Βρετανούς.

Το «πρόβλημα» της γρήγορης λύσης

Στις 8 Δεκεμβρίου 1980, το Φόρεϊν Όφις αποφάνθηκε ότι: «... Τα οφέλη που απολαμβάνουμε από τις βρετανικές κυρίαρχες βάσεις είναι τεράστιας σημασίας και ουσιαστικά αναντικατάστατα. Είναι μια αναγκαία συνδρομή στην αγγλο-αμερικανική σχέση. Το Τμήμα (Φόρεϊν Όφις) συχνά μελετά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ποιες καταστάσεις στην Κύπρο μάς συμφέρουν καλύτερα στο να διατηρούμε ανενόχλητη τη χρήση και διευκολύνσεις από τις βρετανικές βάσεις. Στο ισοζύγιο, η απόφαση είναι ότι μια γρήγορη ''λύση'' ίσως να μη βοηθά (εφ' όσον σε τέτοια περίπτωση πιθανόν οι πιέσεις εναντίον των βάσεων να εντατικοποιηθούν), όπως και η κατάρρευση και επιστροφή στη διαμάχη δεν θα βοηθούσε, και ότι τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται καλύτερα με τη συνεχιζόμενη κίνησή μας προς μια λύση - δίχως, όμως, μια γρήγορη προοπτική για κάτι τέτοιο».

Κι αν υπάρξει ψευδοκράτος;

Το Μάρτιο του 1980 το Φόρεϊν Όφις προέβη σε μια ενδελεχή μελέτη της προοπτικής μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους και αποφάσισε ότι κάτι τέτοιο «δεν μπορούσε να συμβεί δίχως την έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης. Θα προκαλούσε έντονη αντίδραση από τους Ελληνοκύπριους, που πιθανόν να έβλαπτε τα βρετανικά συμφέροντα στο νησί. Ο βρετανικός στόχος θα έπρεπε να ήταν η παρεμπόδιση τέτοιου ενδεχομένου. Οι αντιδράσεις άλλων χωρών -όπως της Ελλάδας, των ΗΠΑ, ΕΟΚ και Σοβιετικής Ένωσης- αναμένονταν να ήσαν αρνητικές καθώς επίσης και από νομικής πλευράς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούσε να αναγνωρίσει κάτι τέτοιο, εφ' όσον ήταν δεσμευμένο με τις Συμφωνίες του 1960 και τη Συνθήκη Εγγυήσεως.

Επομένως η βρετανική άποψη ήταν ότι οι υποχρεώσεις που είχαν οι εγγυήτριες δυνάμεις, βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεως και της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης του 1960, έπρεπε να ήταν σεβαστές όσο το δυνατόν ήταν κατορθωτό, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών για μια νέα διευθέτηση.

Η Τουρκία δικαιολογεί την τουρκική εισβολή της Κύπρου το 1974 και τη συνεχιζόμενη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, βάσει των προνοιών της Συνθήκης Εγγυήσεως. Η Τουρκία μπορεί να δικαιολογήσει το νέο ''κράτος'', σε τελική απόφαση ο βρετανικός στόχος θα έπρεπε να ήταν η αποφυγή μονομερούς ανακήρυξης όσο ήταν δυνατό. Αν αποτύγχανε η προσπάθεια και οι Τούρκοι προχωρούσαν σε μονομερή ανακήρυξη, η βρετανική αντίδραση θα έπρεπε να κυβερνάται από την ανάγκη να παρουσιάζεται ενεργά φιλο-ελληνοκυπριακή. Θα εκδοθεί ανακοινωθέν καταδίκης, πρωτοβουλία για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών...».

Στις προετοιμασίες αυτές, το Φόρεϊν Όφις ετοίμασε και προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα χρειαζόταν βέβαια αναπροσαρμογές, όταν και αν χρειαζόταν.

Το προσχέδιο εκείνο του 1980 πήρε τη μορφή του ψηφίσματος 541 του 1983, όταν ο Ντενκτάς προέβη στη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου 1983.

Πετρελαιο-συζητήσεις...

Το Δεκέμβριο του 1979, ο ανταποκριτής του BBC Μετίν Μουνίρ (μάλλον Τούρκος) στην Άγκυρα, ρώτησε τη βρετανική πρεσβεία ποια είναι η έκταση των χωρικών υδάτων των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Το ενδιαφέρον του κ. Μουνίρ προέκυψε, σύμφωνα με τη σχετική αλληλογραφία, μετά από συνάντησή του με αντιπρόσωπο αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου. Η πρεσβεία ζήτησε ενημέρωση από το Φόρεϊν Όφις, το οποίο επικοινώνησε με το Υπ. Άμυνας και με τη διοίκηση των βάσεων στην Επισκοπή.

Κατ' αρχήν η εντολή ήταν όπως στον κ. Μουνίρ λεχθεί μόνο ότι:

Α) Τα χωρικά ύδατα των βρετανικών κυρίαρχων βάσεων έχουν την ίδια απόσταση όπως εκείνα του Ηνωμένου Βασιλείου και των εξαρτώμενων περιοχών, δηλαδή 3 μίλια, και

Β) οποιεσδήποτε προοπτικές για έρευνες εντός των χωρικών αυτών υδάτων θα πρέπει να μελετηθούν σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, και θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις στρατιωτικές μας απαιτήσεις και εκείνες για την ασφάλεια.

Στη δική του αναφορά για το ίδιο θέμα, ο κ. Μπράουν, της Υπ. Αρμοστείας στη Λευκωσία, πρόσθεσε ότι όχι μόνο υπάρχει υποχρέωση σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το παράρτημα Ο είναι επίσης σχετικό, καθώς αναφέρεται στην εκμετάλλευση ορυκτών που ανακαλύπτονται στις βάσεις. Πέραν τούτου, ο κ. Stephen Brown πρόσθεσε και τούτο:

«Υπό το φώς της συνάντησης που είχε ο Μετίν Μουνίρ με αντιπρόσωπο αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες συνάντησα δύο Αμερικανούς στην Κύπρο, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ήσαν εκτελεστικοί σύμβουλοι μεγάλης αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου. Είπαν ότι η εταιρεία τους ανησυχούσε για την πολιτική αστάθεια στις αραβικές χώρες πετρελαίου και αναζητούσε κάποιον άλλο τόπο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που ήταν πολιτικώς πιο σταθερός. Η εταιρεία ήλπιζε να εγκαθιδρύσει περιφερειακό γραφείο, όπου η πλειοψηφία των υπαλλήλων της μαζί με τις οικογένειές τους μπορούσαν να έχουν ως βάση. Θεώρησαν ότι η Κύπρος τούς πρόσφερε αυτό το χώρο, και ήταν και ένα καλό κέντρο επικοινωνιών.

Βέβαια δεν αναμέναμε από τους Αμερικανούς να μας αποκαλύψουν ότι είχαν βρει πετρέλαιο πλησίον των ακτών της Κύπρου, όμως παράλληλα και ο Μουνίρ ίσως να έφθασε στα λανθασμένα συμπεράσματα».

«Έρευνες πετρελαίου στα χωρικά ύδατα»

Όμως, και παρόλη την περιορισμένη αλληλογραφία στο θέμα, στα αποδεσμευθέντα έγγραφα υπάρχει και μια πολύ εμπεριστατωμένη έκθεση με τίτλο « Έρευνες πετρελαίου στα χωρικά ύδατα», που ετοιμάστηκε από το Αρχηγείο των βρετανικών βάσεων στην Επισκοπή και στάλθηκε στο Υπ. Άμυνας στη Βρετανία με αντίγραφο στο Φόρεϊν Όφις, ημερ. 22 Ιανουαρίου 1980, και στο οποίο αναλύονται οι υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και οι οποίες κάνουν αδύνατη την πιθανότητα έκδοσης άδειας σε τέτοιες εταιρείες για εξερεύνηση πετρελαίου, στα χωρικά ύδατα των βάσεων. Τονίζεται στην έκθεση αυτή ότι, σε τέτοια περίπτωση,

«Α) Η διοίκηση των βάσεων δεν μπορεί να παραχωρήσει δικαιώματα/άδειες σε εταιρείες πετρελαίου στα χωρικά ύδατα των βάσεων· τέτοιες αιτήσεις θα πρέπει να σταλούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Β) Η Δημοκρατία θα συντονίζει οποιεσδήποτε τέτοιες προσεγγίσεις από εταιρείες πετρελαίου, και αν δοθεί άδεια, τότε η Δημοκρατία θα επικοινωνήσει με τη διοίκηση των βάσεων.

Γ) Η διοίκηση τότε θα διεξαγάγει τις δικές τις διαβουλεύσεις με το Αρχηγείο των Δυνάμεών της, ως προς το αν μπορούν τέτοιες έρευνες να γίνουν, δίχως να επηρεάζουν τις στρατιωτικές απαιτήσεις και τις ανάγκες ασφάλειας, και να συμβουλέψει τη Δημοκρατία αναλόγως.

Δ) Οι όροι οποιασδήποτε άδειας από τη Δημοκρατία θα πρέπει να κάνουν ξεκάθαρο ότι η διοίκηση έχει απόλυτη δύναμη να ελέγχει ή να σταματά τέτοιες επιχειρήσεις αν ενοχλούν τις υπηρεσίες της ή ιδιωτικά δικαιώματα.

Ε) Όλα τα δικαιώματα και φόροι πληρώνονται και δίδονται στη Δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα, έστω και περιορισμένη έρευνα, θα απειλεί τη λειτουργία των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων στις βάσεις, αν τοποθετηθούν πλατφόρμες και γίνονται σεισμικές εκρήξεις για γεω-φυσικές έρευνες. Μεγάλης κλίμακας εξερευνήσεις για πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα των βάσεων, θα μας αλλάξουν όλως διόλου την ταυτότητά μας...».

Όσον αφορά στη θάλασσα πέραν των τριών μιλίων, η έκθεση έλεγε πως «οι βάσεις δεν έκαναν τίποτα σε σχέση με τη Συνθήκη του 1958 για την υφαλοκριπίδα (Continental Shelf), παρόλο ότι την επικύρωσε η Δημοκρατία στις 23 Μαρτίου 1974». «Θα σας είμαστε ευγνώμονες αν μπορούσατε να μας ενημερώστε αν προέκυψε κάποια νομοθεσία στη Βρετανία από αυτήν τη Συνθήκη και αν επηρεάζει τις εξαρτώμενες περιοχές», σημειωνόταν στην έκθεση προς το Λονδίνο.

Διζωνική από την πίσω πόρτα Ο Σπύρος Κυπριανού απέρριπτε και αντιπρότεινε διπεριφερειακή

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/333827

ΜΕΡΟΣ Β’

Όπως γράφαμε στο μέρος α’, οι Βρετανοί φαίνεται να εξέταζαν το ενδεχόμενο η Τουρκία να κηρύξει «ανεξάρτητο κράτος» στα κατεχόμενα τρία χρόνια πριν η πρόβλεψη αυτή μετουσιωθεί σε πράξη. Είχαν, μάλιστα, αποφασίσει πως δεν ήταν στρατηγικά συμφέρουσα η έκφραση υποστήριξης σε μια τέτοια κίνηση, καθώς θα κινδύνευαν οι βάσεις. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε από τα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις ότι οι Βρετανοί ενδιαφέρονταν για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Κύπρου τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 1979, γεγονός που συνιστούσε άλλο ένα κίνητρο για τη διατήρηση των βάσεων με νύχια και με δόντια. Τον ίδιο καιρό γίνονταν προσπάθειες για εμπέδωση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ανάμεσα στους Ε/κ.

Δεν υπάρχει η διζωνική

Σε συνέντευξή του στις 9 Αυγούστου, 1980, προτού φύγει για διακοπές στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού μίλησε εκτεταμένα για τη διζωνική και τόνισε ότι ο όρος «διζωνική» δεν υπάρχει στο σύνταγμα καμιάς ομοσπονδίας και ότι η πλευρά του επιδιώκει μια διπεριφερειακή λύση. Απαντώντας σε ερώτηση, επανέλαβε ότι η πλευρά του δεν δεσμεύθηκε με ουδεμία υποχρέωση και δεν δέχθηκε διζωνική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Κατά την άποψή του ο όρος «διζωνική» δεν ήταν σωστός ούτε σε σχέση με το εδαφικό.

Τρεις μήνες προτού ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ. Hugo Gobbi επισκεφθεί για πρώτη φορά τον πρόεδρο Κυπριανού, τον οποίο βρήκε συνεπή και ξεκάθαρο στις θέσεις του. Ο πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού είπε στον εκπρόσωπο του Γ.Γ. ότι θα ήταν συμβατό οι συνομιλίες να ξαναρχίσουν με βάση τις κατευθυντήριες του 1977 και τη συμφωνία της 19ης Μαΐου 1979. Δεχόταν ως αρχή την πρόταση των Η.Ε. ως εναρκτήρια δήλωση. Όμως το έγγραφο των Ην. Εθνών δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν η ιδέα της διζωνικής και της ασφάλειας επρόκειτο να αναφέρονται ξεκάθαρα, τότε οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να μπορούν να καταγράψουν τις επιφυλάξεις τους για τα θέματα αυτά. Γιατί υπήρχαν εξάλλου και άλλα θέματα -όπως η ελεύθερη διακίνηση που ζητούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά- που θα έπρεπε να προβάλλονται.

Οι Ελληνοκύπριοι ήθελαν την επανέναρξη των συνομιλιών, όχι όμως εις βάρος των θέσεών τους, αποδεχόμενοι όρους ή πληρώνοντας ακριβά την επανέναρξη, οι προοπτικές της οποίας ήσαν αμφίβολες. Ο Γκόμπι τότε εισηγήθηκε να γραφόταν ότι αμφότερες οι πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σε βάθος σχετικά με την ιδέα της διζωνικής και ασφάλειας στα πλαίσια συζητήσεων, σε σχέση με το συνταγματικό και το εδαφικό... Ο Κυπριανού δέχθηκε να το σκεφθεί...

Λύση χωρίς τους πρόσφυγες

Στις 9 Ιουλίου 1980, ο Βρετανός Ύπ. Αρμοστής στην Κύπρο κ. Ρόουτς (Rhodes) και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου κ. Νίκος Ρολάνδης είχαν μια μακρά συζήτηση. Από την αναφορά του πρώτου προς το Λονδίνο, ημερ. 10 Ιουλίου 1980, ο κ. Ρολάνδης δεν ήταν αισιόδοξος για τις προσπάθειες Γκόμπι, όμως πίστευε ότι θα έπρεπε να του δοθεί κάθε ευκαιρία, ειδικά αν ήταν να αποφευχθεί ο διορισμός επιτροπής που απέρρεε από το τελευταίο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. Ο Ρολάνδης πίστευε ότι πέραν των ενδοκοινοτικών συνομιλιών χρειαζόταν και κάποια άλλη ξεχωριστή δράση. Τέτοιες συζητήσεις στο παρασκήνιο έπρεπε να γίνουν δίχως δημοσιότητα...

Ο Βρετανός Ύπ. Αρμοστής συμφώνησε για μυστικές συνομιλίες, όμως διερωτήθηκε κατά πόσο θα ήταν δυνατό να τεθεί στην κυπριακή κοινή γνώμη το είδος της προόδου ή λύσης που μπορεί να επιτευχθεί (με τις μυστικές συνομιλίες). Π.χ. δεν θα υπήρχε λύση που να προνοεί την επιστροφή όλων των προσφύγων ή μεγάλης περιοχής. Οποιαδήποτε λύση στο εδαφικό, μάλλον θα κατέληγε με δύο ξεχωριστές περιφέρειες (ή ζώνες) με, τουλάχιστον κατ' αρχήν, ένα ελεγχόμενο σύνορο. Ο Ρολάνδης συμφώνησε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο αλλά εισηγήθηκε ότι αν οι συνομιλίες ξεκινούσαν και προχωρούσαν σε σημαντικές, στο παρασκήνιο, αυτές μπορούσαν σταδιακά να επηρεάσουν τις ενδοκοινοτικές. Η κοινή γνώμη, εν πάση περιπτώσει, χρειαζόταν διαφώτιση...

Διζωνική χωρίς «διζωνική»

Στις 22 Αυγούστου 1980, η βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ενημερώνει το Φόρεϊν Όφις ότι Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τούς είπε ότι ο Μάθιου Νίμιτς είχε συνομιλία με τον Πέρες ντε Κουεγιάρ στη Νέα Υόρκη για τις προοπττικές επανέναρξης των συνομιλιών. Ο Ντε Κουεγιάρ είπε ότι πρέπει να συγκρατηθούν οι Τουρκοκύπριοι να μη ζητούν «απαράδεκτα πράγματα» κατά την έναρξη των συνομιλιών, που θα ξεκινούσαν στις 16 Σεπτεμβρίου. Ειδικά ήταν σημαντικό να μη ζητήσουν διευκρίνιση της «διζωνικότητας». Η γραμματεία του ΟΗΕ θα εργαζόταν προς αυτή την κατεύθυνση και θα εκτιμούσε βοήθεια από τους Αμερικανούς και άλλες χώρες. Οι Βρετανοί τούς είπαν ότι και οι ίδιοι εργάζονταν πάνω στην ίδια βάση.

Τα Η.Ε. φιλοδοξούσαν ότι με το να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από τα θέματα στα οποία υπήρχε κοινή συμφωνία, θα προχωρούσαν και σε πρακτική πρόοδο στα Βαρώσια και θα εξασφάλιζαν την επανεγκατάσταση μεταξύ 10-20.000 προσφύγων, σε αντάλλαγμα κίνησης από τους Ελληνοκύπριους για άρση οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων...

Επιτροπή αποζημιώσεων από το Μάρτιο του 1977

Αναφορά της βρετ. Υπ. Αρμοστείας στη Λευκωσία προς το Λονδίνο, ημερ. 3 Μαρτίου 1977, μετά από συνομιλία για τη λύση του Κυπριακού που είχε ο μ. Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης με τον κ. Μ. Πέρσιβαλ της Υπ. Αρμοστείας, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε την ιδέα του κ. Μιχαήλ Τριανταφυλλίδη, για την οποία μου μίλησε πριν από λίγο καιρό. Είπε ότι και τον ίδιο ανησυχούν οι πιέσεις για την ελευθερία εγκατάστασης, που μάλλον θα κορυφωθούν, προερχόμενες από τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες οι οποίοι, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους κάτω από τη διοίκηση της δικής των κοινότητας. Πρότεινε την ίδρυση μιας Ομόσπονδης Επιτροπής Περιουσιών σύντομα, για ν' αναλάβει τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων (και αν χρειαστεί και τις ξένες) στο Βορρά και τις τουρκοκυπριακές στο Νότο, σε τιμές 1974, μείον, ας πούμε, 25%.

Για όποιον δεν μπορεί, ή δεν θέλει να ξαναπάει πίσω στην περιουσία του, να δίδεται μια προθεσμία (ας πούμε 12 μηνών) να πάρει αποζημίωση τοις μετρητοίς από την Αρχή, ή μετοχές ίδιας αξίας για ν' αγοράσει περιουσία από την Αρχή που έλεγχε την άλλη ζώνη... Όπως είπε ο Τριανταφυλλίδης, όλοι οι Κύπριοι διακατέχονται από επιχειρηματικό μυαλό... Θα χρειαστεί κάποιος πλούσιος να έλθει απ' έξω με επιταγή. Οι Αμερικανοί ήδη πληρώνουν αρκετά στην Κύπρο, δίχως να παίρνουν ευχαριστώ: Όμως, επένδυση σε μια Ομοσπονδιακή Αρχή Κυπριακής Επιτροπής, θα μπορούσε να επιφέρει πολιτικά κέρδη αν διευκόλυνε το δρόμο για τη λύση».

Ο χάρτης Μακαρίου έτοιμος πριν φθάσει ο Κλίφορντ στην Κύπρο

Για δεκαετίες τώρα κατηγορούνται οι Αμερικανοί και δη ο απεσταλμένος Κλαρκ Κλίφορντ ότι ευθύνεται, πρώτον, για τις κατευθυντήριες Μακαρίου - Ντενκτάς, 12 Φεβρουαρίου 1977, κάτι που καταρρίπτεται εφόσον ο Κλίφορντ έφθασε στην Κύπρο 11 μέρες μετά τα πρακτικά Βάλντχαϊμ της 12ης Φεβρουαρίου 1977. Στη συνέχεια κατηγορείται όμως και για το «διζωνικό» χάρτη που κατέθεσε ο διαπραγματευτής τότε, μ. Τάσσος Παπαδόπουλος, στους Τούρκους στις 31.3.1977 και στη συνέχεια για τις ελληνοκυπριακές προτάσεις, που βασίζονταν στο χάρτη εκείνο, ο οποίος -να σημειωθεί- έδιδε μόνο το 20% στους Τουρκοκύπριους και ήταν βασισμένος στην πληθυσμιακή τους αναλογία του 18%.

Έγγραφο, όμως, επίσης ημερ. 3 Μαρτίου 1977, αυτήν τη φορά από τη βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον προς το Φόρεϊν Όφις, με τίτλο «Αποστολή Κλίφορντ», γράφει επί λέξει: «... Ο Λέτσκι (Νέλσον, νεαρός τότε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) μάς είπε ότι μόνο ο Κλίφορντ είχε δει το χάρτη, τον οποίο ο Μακάριος έβγαλε από το συρτάρι του γραφείου του και του έδειξε, και ο Κλίφορντ δεν ήταν σε θέση να θυμάται και πολύ για τις λεπτομέρειές του... Ο Μακάριος είχε πει στον Κλίφορντ ότι δεν ήθελε κανέναν να ξέρει για το χάρτη, και πρόσθεσε ότι δεν ήθελε τους Εννιά (της ΕΟΚ) να αναμειχθούν. Το ίδιο είχαν ζητήσει και οι Τούρκοι, αλλά είχαν δώσει διαφορετική ερμηνεία για την απαίτησή τους αυτή· δεν ήθελαν τη Γαλλία με κανέναν τρόπο να αναμειχθεί...».

Η "Σκοτεινή Δύναμη" με εφαρμογές στην ψυχοτρονική τιθασεύθηκε - Σχετική έρευνα στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Image
Τα πρώτα αποτελέσματα μιας νέας μεγάλης έρευνας του απώτερου συμπαντικού κόσμου επιβεβαιώνουν, χάρη σε μια νέα επιστημονική τεχνική, ότι υπάρχει όντως η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια, η "σύλληψη" και η τιθάσευση της οποίας έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή ψυχοτρονικών μεθόδων επηρεασμού της σκέψης, όπως αποκαλύπτει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί. Η σκοτεινή ενέργεια συνιστά περίπου τα 3/4 (72% έως 74%) του σύμπαντος και η οποία εξηγεί γιατί αυτό φαίνεται να επεκτείνεται συνεχώς με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Για να ερμηνεύσουν την επέκταση του σύμπαντος, οι αστροφυσικοί έπρεπε είτε να αναθεωρήσουν την θεωρία γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, είτε να αποδεχτούν ότι στο σύμπαν είναι πανταχού παρούσα μια νέα μορφή ενέργειας, που προκαλεί τη συνεχή επέκτασή του και άρα την απομάκρυνση των γαλαξιών μεταξύ τους. Σήμερα, οι περισσότεροι επιστήμονες αποδέχονται ότι η σκοτεινή ενέργεια αποτελεί ένα είδος «κοσμολογικής σταθεράς», μια ιδέα που είχε προτείνει ο Αϊνστάιν και αργότερα την απέρριψε, θεωρώντας την το μεγαλύτερο λάθος του (μάλλον... λανθασμένα).
Εκτός από τη σκοτεινή ενέργεια (72%-74%) και την κοινή ορατή ύλη (4%), υπάρχει η επίσης μυστηριώδης σκοτεινή ύλη, που αποτελεί το υπόλοιπο 22% έως 24% περίπου του σύμπαντος και δεν εκπέμπει, ούτε αντανακλά το ορατό φως, γι' αυτό πήρε αυτό το όνομα.
Μια σημαντική εξέλιξη για τη μελέτη της σκοτεινής ύλης είναι το νέο πανάκριβο επιστημονικό όργανο Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο (AMS), που μόλις εγκατέστησαν οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Endeavour στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το νέο όργανο, κόστους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βάρους 7,5 τόνων, έχει ως στόχο να «δει» την ύλη του σύμπαντος που δεν μπορεί να δει κανένα άλλο τηλεσκόπιο μέχρι σήμερα.
Το AMS, κατά την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, θα συλλαμβάνει τα σωματίδια υψηλής ενέργειας της κοσμικής ακτινοβολίας, αναζητώντας έτσι απτά ίχνη σκοτεινής ύλης, αντιύλης και άλλων «εξωτικών» φυσικών φαινομένων που επηρεάζουν την ανθρώπινη φυσιολογία και τις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Το AMS διαθέτει ένα πανίσχυρο μαγνήτη που διοχετεύει τις κοσμικές ακτίνες στους ανιχνευτές-αισθητήρες του, ώστε να «διαβάσουν» τα ενεργειακά φορτία τους, τα ενεργειακά επίπεδά τους και άλλες πληροφορίες, τις οποίες θα μεταβιβάζει στη Γη. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του οργάνου απαίτησε σχεδόν δύο δεκαετίες και τη συμμετοχή περισσότερων από 600 φυσικών και άλλων επιστημόνων από 16 χώρες, υπό τον συντονισμό του αμερικανού καθηγητή.
Όπως είναι ευνόητο η κατασκευή ενός υπερόπλου κατεύθυνσης των κοσμικών ακτίνων θα μπορούσε να έχει καθοριστικές συνέπειες στην ίδια την τύχη της ανθρωπότητας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ζουν ανάμεσά μας;




Image
Οι εξωγήινοι μπορεί να κυκλοφορούν δίπλα μας, αλλά να μην μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε», υποστηρίζει κορυφαίος Βρετανός αστρονόμος.
«Μπορεί να είναι δίπλα μας και να μας κοιτάζουν κι εμείς απλώς να μην τους αναγνωρίζουμε. Το πρόβλημα με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής είναι ότι ψάχνουμε κάτι που να μας μοιάζει, είτε εξωτερικά είτε σε επίπεδο γνώσεων. Υποθέτουμε ας πούμε ότι πρέπει οι εξωγήινοι να έχουν παρόμοια ή πολύ πιο εξελιγμένα μαθηματικά και τεχνολογία», προσθέτει.

«Όπως οι πίθηκοι δεν αντιλαμβάνονται την κβαντική φυσική, έτσι και ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πιθανό να μην έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί τις εξωγήινες μορφές», ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο έγκριτος επιστήμονας, αφήνει τους δογματισμούς και τολμά δημοσίως να πει:
«Υποψιάζομαι ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή και ευφυΐα σε μορφές που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Μπορεί να είναι ανάμεσα μας με οποιαδήποτε μορφή».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Βρέθηκε ο τάφος της Σαπφούς!


Ένα αρχαιολογικό εύρημα από τα σημαντικότερα στον ελλαδικό και όχι μόνο χώρο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αρχικά και στη συνέχεια της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που ολοκλήρωσε σε συνθήκες άκρας μυστικότητας την ανασκαφή. Ο τάφος της μεγαλύτερης ποιήτριας του αρχαίου κόσμου, της Σαπφούς, θεωρείται πως έχει βρεθεί στην περιοχή του Κάτω Κάστρου της Επάνω Σκάλας.

Σε αυτό συγκλίνει η επιγραφή σε επιτύμβια στήλη «ΨΑΠΦΑ ΕΡΩΤΙΟΥ ΧΑΙΡΕ», τα κτερίσματα, ένα χρυσό στεφάνι στο κεφάλι της νεκρής γυναίκας, ειδώλια της Αφροδίτης, πήλινες μικρές λύρες και φυσικά η ανθρωπολογική μελέτη του σκελετού στον αρχαίο τάφο, που δείχνει γυναίκα που έζησε τέλη 7ου - αρχές 6ου π.Χ. αιώνα.
Ήδη για το εύρημα έχει ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ πληροφορίες φέρουν τόσο τον κ. Γερουλάνο, όσο και την κ. Μενδώνη, να επισκέφτηκαν το χώρο της ανασκαφής κατά την επίσκεψή τους προ μηνός στη Λέσβο.

Πώς βρέθηκε…

Το εύρημα είδε το φως κατά τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο πίσω μέρος του περιβάλλοντα χώρου μικρού οθωμανικού λουτρού στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης, που ξεκίνησαν λίγο μετά τα Χριστούγεννα από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Όταν ήρθε στο φως η πεσμένη επιτύμβια στήλη και διαβάστηκε η κεφαλαιογράμματη επιγραφή σε αυτήν «ΨΑΠΦΑ ΕΡΩΤΙΟΥ ΧΑΙΡΕ», με το χαρακτηριστικό τρόπο γραφής της αρχαϊκής εποχής, κλήθηκαν οι αρχαιολόγοι της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Οι τελευταίοι, με άκρα μυστικότητα, πραγματοποίησαν την ανασκαφή και έφεραν στο φως όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία.
Το εύρημα θα παρουσιασθεί από την προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα ανασκαφεί το σύνολο του χώρου αυτού, που πρέπει να ταυτίζεται με το αρχαίο «σήμα» της Μυτιλήνης, σημείο ταφής σημαντικών Μυτιληνιών.

Η ποιήτρια

Όπως είναι γνωστό, η Σαπφώ έζησε και άκμασε στην προκλασσική περίοδο, στις αρχές του 6oυ αιώνα π.Χ. (περίπου το 580), κυρίως στην πρωτεύουσα του νησιού της Λέσβου, όπου τότε άνθιζαν οι τέχνες κι ο πολιτισμός. Το πιθανότερο είναι ότι γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, του 7ου, γύρω στα 630 - 620 π.Χ., στην Ερεσό.
Κόρη αριστοκρατικής οικογένειας και συγκεκριμένα του Σκαμανδρώνυμου Ερωτίου (το πατρώνυμο που αναφέρεται στην επιτύμβια επιγραφή) και της Κλείδας, είχε τρεις αδελφούς, το Λάριχο, το Χάραξο και τον Ευρύγιο.
Η Σαπφώ ταξίδεψε στη Σικελία κι έμεινε λίγα χρόνια στις Συρακούσες γύρω στο 600 π.Χ., μπορεί και για να απομακρυνθεί από πολιτικές αναταραχές στη Μυτιλήνη. Επιστρέφει στην πατρίδα της γύρω στο 590 - 580 π.Χ., μετά την κατάλυση της τυραννίας, επί Πιττακού του Μυτιληναίου.
Είχε διαδοθεί αρκετά ένας θρύλος ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας στη θάλασσα από ένα ακρωτήρι της Λευκάδας, για τα όμορφα μάτια ενός νέου που λεγόταν Φάων. Δε φαίνεται, όμως, να αληθεύει ούτε αυτός ο μύθος, που μάλλον οφείλεται στην παρερμηνεία κάποιου ποιήματός της, όπου η Σαπφώ εξυμνεί την ομορφιά του Φάωνος, ακολούθου της Αφροδίτης.
Η ανακάλυψη του τάφου της αποδεικνύει ότι η Σαπφώ πέθανε και θάφτηκε στη Μυτιλήνη.
Μετά το θάνατό της, οι Μυτιληνιοί έκοψαν νόμισμα με τη μορφή της, ενώ στις Συρακούσες κατασκεύασαν κενοτάφιο σε ανάμνησή της. Όλος σχεδόν ο αρχαίος κόσμος την είπε δεκάτη των Μουσών και θνητή Μούσα και σε αρκετές ελληνικές πόλεις στήθηκαν εικόνες της προτομής της.

ΠΗΓΗhttp://www.emprosnet.gr/ArtAndEntertainment/?EntityID=44c203ea-3ef0-45ea-9d1d-7789b47aa6a0

Η Επανάσταση στην Ισλανδία. Ο ευρωπαϊκός τύπος δεν μας είπε σχεδόν τίποτε!!!


...Στην Ισλανδία, χώρα όπου η κυβέρνηση καθαιρέθηκε ολοκληρωτικά, ενώ οι μεγάλες τράπεζες εθνικοποιήθηκαν, αποφασίστηκε να μην πληρώνεται το χρέος που δημιουργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία εξαιτίας της κακοπροαίρετής τους οικονομικής πολιτικής, και δημιουργήθηκε μια λαϊκή ομάδα για να ανασυντάξουν το σύνταγμα. Και όλα αυτά ειρηνικά!
Μια επανάσταση εναντίον της εξουσίας που μας έφερε στη σημερινή κρίση. Γιατί αυτά τα γεγονότα δεν γνωστοποιήθηκαν πριν από δύο χρόνια; Τι θα συμβεί εάν οι άλλοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους; Κοιτάξτε σύντομα την αλληλουχία των γεγονότων:
- 2008. Εθνικοποιήθηκε η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, το χρηματιστήριο αναστέλλει τη δραστηριότητά του. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεωκοπίας.
- 2009. Οι λαϊκές διαμαρτυρίες μπροστά στη Βουλή αναγκάζουν την κυβέρνηση να κάνει πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλων των μελών της.
- Συνεχίζει η δυσμενής οικονομική κατάσταση. Γίνεται ένας νόμος που προτείνει την αποπληρωμή του χρέους προς τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, ποσό που ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και που θα έπρεπε να πληρωθεί από όλες τις ισλανδικές οικογένειες στα ερχόμενα 15 χρόνια με επιτόκιο 5,5%.
- 2010. Οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και ζητούν δημοψήφισμα για την εφαρμογή του νόμου. Τον Ιανουάριο του 2010, ο Πρόεδρος αρνείται να τον επικυρώσει και ανακοινώνει ότι θα συμβουλευθεί το λαό. Στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε το Μάρτιο, 93% των ψήφων ήταν εναντίον αυτού του νόμου.
- Για όλα αυτά, η κυβέρνηση αρχίζει την ανάκριση για τον πραγματικό καταλογισμό ευθυνών για την κρίση. Αρχίζει τις συλλήψεις κάποιων τραπεζιτών και διευθυντών. Η Ιντερπόλ εκδίδει μια εντολή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.
- Σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, εκλέγεται μια συνέλευση για την επεξεργασία ενός καινούριου συντάγματος που να συμπεριλάβει τα «μαθήματα» που αφομοιώθηκαν από την κρίση, με σκοπό να αντικαταστήσει το τρέχον σύνταγμα, ουσιαστικά αντίγραφο του δανέζικου συντάγματος.
- Για να γίνει αυτό, προσφεύγει απευθείας στον κυρίαρχο λαό. Εκλέγονται 25 πολίτες χωρίς πολιτική τοποθέτηση, από 522 που υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους και που έπρεπε να είναι ενήλικοι και να έχουν την υποστήριξη 50 άλλων πολιτών, ο καθένας. Η συνταγματική συνέλευση αρχίζει την δραστηριότητά της τον Φεβρουάριο του 2011 και παρουσιάζει ένα σχέδιο συντάγματος που βασίζεται στις αποφάσεις του λαού που προέκυψαν μετά από πολλές συνελεύσεις σε όλη την χώρα.
Το καινούριο σύνταγμα πρέπει να επικυρωθεί από την σημερινή Βουλή και από εκείνη που θα εκλεγεί μετά από τις βουλευτικές εκλογές.

Αυτή είναι μια σύντομη ιστορία της «Επανάστασης» στην Ισλανδία:
- καθαίρεση ολόκληρης της κυβέρνησης
- εθνικοποίηση των τραπεζών
- δημοψήφισμα για να επιτρέψει στους ανθρώπους να συμμετέχουν στις οικονομικές αποφάσεις
- φυλακή για τους υπεύθυνους της κρίσης και ανασύνταξη του συντάγματος από τους πολίτες.
Δόθηκε η σημασία όλων αυτών των γεγονότων στον ευρωπαϊκό τύπο; Σχολιάστηκαν τα γεγονότα από την Ισλανδία στις πολιτικές συζητήσεις; Είδαμε τις εικόνες των γεγονότων στην τηλεόραση; Βέβαια όχι.
Οι Ισλανδοί ήταν σε θέση να δώσουν ένα μάθημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, να εναντιωθούν σε ένα ολόκληρο σύστημα και να προσφέρουν ένα μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

 
Antigoni 

G8: Σειρά έχει το internet; - Ο Sarcozy θέλει να επιβάλει κανονισμούς στο διαδίκτυο

ImageΜε τους ηγέτες των 8 μεγάλων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου να συναντώνται στη Νορμανδία για την 37η συνάντηση των G8 μεταξύ 26 και 27 Μαίου, ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy ένα θέμα έχει κυρίαρχο στη σκέψη του: Πως να επιβάλει κανονισμούς στο διαδίκτυο «ανησυχώντας» για την εξάπλωση της ανεξέλεγκτης χρήσης του διαδικτύου για άνομους σκοπούς.
«Πρέπει να ακούσουμε τις φιλοδοξίες σας, τις ανάγκες σας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο internet σε μια παράλληλη συνδιάσκεψη την e-G8, για το μέλλον του διαδικτύου  «πρέπει όμως να ακούσετε τα όριά σας, τις δικές μας κόκκινες γραμμές» συμπλήρωσε.
Η επιμονή του στην οριοθέτηση του διαδικτύου με κανονισμούς έχει φέρει στη Γαλλία τον πρόεδρο της Google Inc Eric Schmidt τον Αυστραλό μεγιστάνα του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ  Rupert Murdoch μέχρι και τον ιδρυτή του Facebook Mark Zuckerberg.
Πολλοί είναι αυτοί, μεταξύ τους και ο Sarkozy που λένε πως η αστραπιαία ταχύτητα στην ανάπτυξη του διαδικτύου έχει αφήσει τους νομοθέτες πίσω. Πρέπει κάτι να γίνει, λένε, για να θωρακιστεί το διαδίκτυο από κακές χρήσεις όπως η προστασία των ανηλίκων προωθώντας ταυτόχρονα τη δυναμική του για οικονομική ανάπτυξη.
Προ του κινδύνου στην συνάντηση των G8 να αποφασιστούν κανονισμοί για ιό διαδίκτυο, κανονισμοί οι οποίοι με πρόσχημα αγαθές δικαιολογίες όπως η προστασία των ανηλίκων βάλουν εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών ο πρόεδρος της Google INC. δήλωσε χαρακτηριστικά από το Παρίσι όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης e-G8για το μέλλον του διαδικτύου:
«Είναι αλήθεια πως η αλματώδης ανάπτυξη στο internet έχει οδηγήσει σε μια «μετατόπιση» της δύναμης από τους συλλογικούς κυβερνητικούς μηχανισμούς στο άτομο, είτε πρόκειται για παράνομη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων είτε για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας είτε για οργάνωση διαδηλώσεων απέναντι σε καταπιεστικά καθεστώτα. Η γνώμη μου είναι πως οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν πρόβλημα με αυτή τη «μετατόπιση» της δύναμης. Έτσι αντί να διαμαρτύρονται όλοι, γιατί αυτό είναι που κάνουν, γιατί δεν προσπαθούμε να βρούμε τρόπους αν γίνεται ώστε να  διασφαλίσουμε τη διαδικασία αυτή.  Πρέπει να βαδίσετε με μικρά βήματα σε ότι αφορά την νομοθεσία σε νέες καινοτόμες τεχνολογικά βιομηχανίες...Σίγουρα χρειάζεται ενός βαθμού νομοθεσία απέναντι στις κακές χρήσεις του internet. Αλλά θα πρόσεχα πολύ στη θέση σας σε ότι αφορά την υπερβολική νομοθεσία σε αυτό» και ο Eric Schmidt συμπλήρωσε
«Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα αντιπρόσωπο σε αυτή την συνδιάσκεψη που θα ήθελε η ανάπτυξη στο internet να καθυστερήσει από κάποια κυβέρνηση η οποία θα το επιβραδύνει εξαιτίας κάποιας ηλίθιας νομοθεσίας που θα του επιβάλλει».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Mας πέρασαν για Ινδιάνους: Oλλανδική παρέμβαση στα εσωτερικά μας!


Η  Κερκόπορτα άνοιξε με την υπογραφή του Μνημονίου και πλέον ο κάθε ένας ξένος επεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, ακόμα και αν πρόκειται για μικρό κράτος: Προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης στην Ελλάδα είναι η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, δηλώνει θρασύτατα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland. Κοινώς μάθανε ότι δηλώνουμε υπό ξένη κυριαρχία πλάκωσαν και οι Ολλανδοί. Προφανώς μας πέρασαν για ... Ινδιάνους που τους αγόρασαν για 15 δολάρια το σημερινό Μανχάταν οι Ολλανδοί άποικοι!
Ο Ολλανδός υπουργός απαιτεί να εγγυηθεί και η ΝΔ τη στήριξη του πακέτου διάσωσης, διαφορετικά, όπως διαμηνύει, «δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Ολλανδός υπουργός αντέδρασε με οξύ τρόπο στο επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι τα περαιτέρω μέτρα εξυγίανσης θα ωθήσουν την Ελλάδα μόνο βαθύτερα στην ύφεση. Κατά την άποψή του, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει ακόμη πολύ περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.
«Μεγάλα τμήματα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο σοσιαλιστικά, αλλά σχεδόν κομμουνιστικά οργανωμένα», επισημαίνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «η συλλογή των φόρων είναι πάντα ελλιπής, υπάρχει πάρα πολύ γραφειοκρατία και ρυθμιστικό πλαίσιο, πάρα πολλά μονοπώλια και διαφθορά και η αγορά εργασίας δεν είναι αρκετά ελαστική».
Εξάλλου, ο κ. ντε Γιάγκερ θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως «μία επιλογή», αν από την έκθεση του ΔΝΤ προκύψει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διατηρήσιμο. «Όσο, όμως, το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένη τη διατηρησιμότητα του χρέους», σημειώνει, «είναι καλύτερο να διατηρήσουμε την πίεση στην Ελλάδα. Κάθε "κούρεμα" της αξίας του χρέους θα μείωνε την πίεση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει τηρήσει τους όρους του προγράμματος που συνόδευσε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, ενώ υποστηρίζει ότι στο δεύτερο πρόγραμμα πρέπει να συμμετάσχει οπωσδήποτε το ΔΝΤ. «Διαφορετικά», ξεκαθαρίζει, «η Ολλανδία δεν θα δώσει ούτε ένα σεντ».
Όταν αγοράζαμε τις ολλανδικές φρεγάτες και δίναμε δισεκατομμύρια ευρώ στην Signaal, ήταν καλά για τους Ολλανδούς. Ας προσέχαμε...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Λαοθάλασσα "Αγανακτισμένων" και σήμερα στο Σύνταγμα παρά την καταιγίδα


ImageΠαρά τον σφοδρή καταιγίδα για δεύτερη ημέρα  περίπου 15.000 "Αγανακτισμένοι" έδωσαν το παρών και σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος. Ένα πολύχρωμο πλήθος άρχισε να φτάνει μπροστά στη Βουλή από τις έξι το απόγευμα. Παρέες νέων, οικογένειες, ηλικιωμένοι, σχολικές τάξεις με δασκάλους, ποδηλάτες, ήρθαν να δώσουν το «παρών» στη μαζική εκδήλωση δυσφορίας στην οικονομική κυβερνητική πολιτική των απλών πολιτών, αυτών που δεν θέλουν να μπουν κάτω από σημαία κόμματος, ή συνδικάτων.
Οι διμοιρίες των ΜΑΤ περιφρουρούν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη αλλά η διαδήλωση είναι απόλυτα ειρηνική. Η μόνη αγωνία των παρευρισκομένων είναι το αν θα είναι και πάλι πολλοί, όπως χθες.
Με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχθηκε το πλήθος κάποιους, που εμφανίστηκαν με σημαία του ΚΚΕ. Αντίθετα, με επιφωνήματα θαυμασμού παρατηρούν οι διαδηλωτές μία άλλη σημαία, αυτή της Ιταλίας, που φέρει επάνω στα ιταλικά το σύνθημα «σιωπή, μην ξυπνήσουμε τους Ιταλούς».
«Είμαστε ξύπνιοι, τι ώρα είναι, είναι η ώρα να φύγετε», γράφει ένα μεγάλο πανό μπροστά από τους παρατεταγμένους άνδρες των ΜΑΤ. Το πλήθος διογκώνεται, έχει ήδη γεμίσει τη λεωφόρο Αμαλίας και υποδέχεται με επιφωνήματα τη βροχή, που έρχεται να πέσει ραγδαία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Στρατιωτικές δυνάμεις προτίθεται να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου προκειμένου να χρησιμοποιηθόύν σε "αποστολές εσωτερικού" (δηλαδή σε αστυνομικά-κατασταλτικά καθήκοντα" γράφει ο έγκυρος Γερμανός αναλυτής, συνεργάτης της πλέον σοβαρής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung,  Udo Ulfkotte. Ας δούμε τα κυριότερα σημεία του άρθρου:
"Στην Αθήνα, η πολιτική κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο. Μετά τις ολοένα και συχνότερες βίαιες συγκρούσεις, η κυβέρνηση προετοιμάζεται τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, να χρησιμοποιήσει το στρατό στην Αθήνα. Για πρώτη φορά από τη στρατιωτική δικτατορία στην ελληνική πρωτεύουσα θα μπορούσε να αναπτυχθεί και πάλι στρατός.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργό Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέφερε στην ελληνική εβδομαδιαία εφημερίδα Πρώτο Θέμα ότι εξέταζε τη στρατιωτική επιχείρηση στην πρωτεύουσα. Το φόντο είναι η αυξανόμενη βία στους δρόμους (κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), καθώς και η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα από τους μετανάστες.
Πολλοί Έλληνες δεν έχουν ξεχάσει τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του Λαϊκού Μετώπου αριστερά και συντηρητικές ομάδες ούτε η στρατιωτική δικτατορία έληξε μόλις το 1974. Σήμερα, στο πλαίσιο της εθνικής χρεοκοπίας και στις κοινωνικές περικοπές στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά τις ομάδες, οι οποίες λαμβάνουν όλο και πιο βίαια ενάντια στην άλλη: τα συνδικάτα, τους αναρχικούς, τους μετανάστες, τους απλούς πολίτες, αστυνομία και οι αρχές ασφαλείας. Ενώ τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, ότι οι Έλληνες γίνονται ολοένα και περισσότερο ρατσιστές, με τυφλό μίσος και οργισμένα κυνηγητά στην Αθήνα. Η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική στην επαρχία.
Όλο το πολιτικό φάσμα (με εξαίρεση το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα), αναγνώρισε ότι η αστυνομία έλαβε από την κυβέρνηση εντολές, όπως η βίαιη δράση εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά της λιτότητας, καθώς και τη διάσπασή τους με τη βία. Οι ζωές δεν έχουν σημασία πια. Υπάρχουν πολλοί ανεξάρτητοι μάρτυρες από διάφορες πολιτικές κατευθύνσεις που επιβεβαιώνουν αυτά.
Επίσης ο προβοκάτορες κρατικός μηχανισμός έχει διεισδύσει στις τάξεις των διαδηλώσεων, και προκαλούν επεισόδια με σκοπό να δώσει εξουσία στην κρατική αστυνομία ως πρόσχημα, εναντίων των απεργιών. Πάνω από τις κομματικές γραμμές αυξανεται ο αριθμός των Ελλήνων που είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση.
O πρωθυπουργός Παπανδρέου ακολουθεί πλέον σαφώς τον παλιό φίλο του από τις τάξεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρώην Αιγύπτιο δικτάτορα Μουμπάρακ, ο οποίος κατά τη λήξη της θητείας του και δεν ήξερε τι άλλο να κάνει".
http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/europa/udo-ulfkotte/griechenland-athen-bereitet-armeeeinsatz-in-der-hauptstadt-vor.html  (σχετική ανάρτηση και στο yened.blogspot.com).
Το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι "Στην Αθήνα η σοσιαλιστική κυβέρνηση άφησε να μπουν 1 εκατ. μουσουλμάνοι" και περιγράφει τα επεισόδια της τελευταίας εβδομάδας μετά την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη και την υπερνθύμιση ότι ο Μπαρόζο έχει προβλέψει πριν από ένα χρόνο εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα.
Επί της ουσίας, το ερώτημα είναι αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αποστολές εσωτερικής καταστολής. Η απάντηση είναι , ΝΑΙ... Μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανένα συνταγματικό κώλυμα σε μικτές περιπολίες με την αστυνομία, όπως είχε γίνει στους Ολιμπιακούς Αγώνες. Ούτε η μεταφορά και χρήση οπλισμού απαγορεύεται, από την στιγμή που συνοδεύονται από αστυνομικούς οι οποίοι έχουν την ευθύνη της σύλληψης. 
Σύμφωνα με καταρτισθέν σχετικό επιτελικό σχέδιο με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων ξένων χωρών, το οποίο έλαβε την έγκριση επίσημης κυβερνητικής σύσκεψης, η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 δεν είναι στενά Αστυνομικό πρόβλημα μόνο.
Απαιτούνται ενιαίες και συγκλίνουσες δράσεις όλων των τομέων του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των Ε.Δ. της χώρας. Αυτό άλλωστε επιβάλλει η έκταση και το εγκατεσπαρμένο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και στόχων (ολόκληρη η Αττική και οι πόλεις Θεσσαλονίκη και Βόλος, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης), για την αποτελεσματική ασφάλεια των οποίων μόνη η ΕΛ.ΑΣ κρίνεται ανεπαρκής.
Στα πλαίσια της Νέας Στρατηγικής Αναθεώρησης, στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει συμπεριληφθεί και η αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, αλλά μέσα σε όρια και κανόνες.
Έτσι, με γνώμονα το νέο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του νέου σφαιρικού Δόγματος Ασφαλείας, αναφορικά με τη συμμετοχή και την συμβολή αυτών στην κάλυψη των αναγκών Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, ομόφωνα είχαν αποφασιστεί τα εξής: Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης να διαθέσει ειδικές δυνάμεις, οι οποίες,  ανέλαβαν τη φύλαξη σημαντικών υποδομών και εγκαταστάσεων και την Αστυνόμευση χώρων.
Οι ειδικές αυτές δυνάμεις λειτούργησαν μεν συμπληρωματικά προς τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά η συμμετοχή τους ήταν κρίσιμη.
Η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε αποστολές εσωτερικής αστυνόμευσης προβλέπεται ήδη και νομικά κατά βάση από το άρθρο 5 του Ν.2833/2000 και το Π.Δ. 63/2001, με έγκαιρο προσδιορισμό του έργου τους, είτε ως αυτοτελώς ενεργουσών (ανάθεση διακριτών – αυτοτελών αποστολών), είτε με ανάθεση αποστολών, οι οποίες επιβάλλουν διάθεση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένων μέσω υπό πλήρη Διοίκηση των Αρχών των Σωμάτων Ασφαλείας (απαιτείται νομοθετική ρύθμιση περαιτέρω).
Το θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση. Το 2008 υπήρχε σε κάποιο τμήμα της κυβέρνησης, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε από τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ.Γράψα. Τώρα;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Οι Πύλες του Άδη στην Αρχαία Ελλάδα

Οι Πύλες του Άδη στην Αρχαία Ελλάδα

Συγγραφέας:Τσαπόγας Μίλτος(Kane)

Ανέκαθεν οι άνθρωποι, και πάντα σε συνεργασία με τη φύση, δημιουργούσαν με το νου τους και πέρα από αυτόν τον κόσμο άλλους κόσμους, παράξενους και
μυθικούς, στους οποίους κατάφερναν με μυστηριώδη πάντα τρόπο να εισέρχονται, να τους περιηγούνται, να συζητούν ή ακόμα να πολεμούν και να συλλέγουν εντυπώσεις. Από τους κόσμους εκείνους ένας, ίσως ο πιο γνωστός σε όλους μας, ήταν ο «Κάτω Κόσμος», ο κόσμος των σκιών, ο χθόνιος 'Aδης.

Πρόκειται για έναν τόπο που, αν τον ψάξουμε, θα τον βρούμε (με άλλο όνομα πολλές φορές) σχεδόν παντού: στις μυθολογίες των λαών, στις παραδόσεις, στις καταγραφές αρχαίων ή νεότερων περιηγητών, σε λογοτεχνικά συγγράμματα, σε ζωγραφικές παραστάσεις αρχαίων αγγείων, σε σκοτεινά και απρόσιτα σπήλαια, σε ψυχομαντεία και ξεχασμένους τόπους, στα ομηρικά έπη, σε σύγχρονα ελληνικά τραγούδια, σε ταινίες του Χόλιγουντ και γενικά στην τέχνη.

Επειδή σε μερικές σελίδες θα ήταν αδύνατο να προσεγγίσουμε όλες τις παραπάνω πτυχές του Κάτω Κόσμου, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, αφού βάλουμε σε ένα σακίδιο τη φωτογραφική μηχανή και τη βιβλιογραφία μας, είναι να μπούμε στη βάρκα της φαντασίας και κωπηλατώντας να ταξιδέψουμε για λίγο μαζί σαν φανταστική παρέα, με προορισμό κάποιες από τις πύλες του 'Aδη που βρίσκονται στην πατρίδα μας. Αφού φτάσουμε σε αυτές, σίγουρα θα κοιτάξουμε για λίγο από τις ημιφωτισμένες εισόδους το παράξενο και άγνωστο εσωτερικό τους...

Ταίναρο: Το Νεκρομαντείο του Ποσειδώνα
Αφού φτάσαμε στο νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου, στο ακρωτήριο Ταίναρο, αφήσαμε τη βάρκα μας στη γεμάτη
βότσαλα ακτή και κατευθυνθήκαμε προς το ναό, στην κορυφή του λόφου, που ήδη από τα μέσα του όρμου είχε τραβήξει την προσοχή μας.
Καθώς περπατούσαμε προς εκείνον, γύρω μας συναντήσαμε παντού αρχαία πηγάδια και ορθογώνιους λίθους που έστεκαν εδώ κι εκεί, μισοβαλμένοι τις περισσότερες φορές μέσα στο χώμα. Έπειτα από λίγο φτάσαμε στο ναό για τον οποίο είχαμε λιγοστές πληροφορίες.
Σκύβοντας, μπήκαμε μέσα με τη σειρά και προσεγγίσαμε το ιερό του. Ήταν ένας χριστιανικός ναός που όλως περιέργως το μόνο που θύμιζε κάτι τέτοιο ήταν το ιερό του. Δύο μισοσπασμένες κολώνες και λίγα ακόμη υπολείμματα ενός αρχαίου πιθανόν ναού έστεκαν στην επιφάνεια του ιερού και τον κοσμούσαν μαζί με μερικές χριστιανικές εικόνες.

Κάπως έτσι είδαμε το στενό ιερό του ναού των Αγίων Ασωμάτων, του παλαιού χριστιανικού ναού που δημιουργήθηκε από τα ερείπια του αρχαίου ελληνικού μαντείου του Ποσειδώνα Ταιναρίου, το οποίο βρισκόταν λίγα μέτρα πιο κάτω, μέσα σε σπήλαιο.
Αποχαιρετώντας το ναό, αρχίσαμε να συζητάμε για το μυθικό εκείνο σπήλαιο, που ήταν και ο επόμενος προορισμός μας. Όταν το πρωτοείδαμε να αχνοφαίνεται κάτω από τους βράχους στους οποίους βαδίζαμε, αισθανθήκαμε τυχεροί, καθώς δεν υπήρχε στην περιοχή κανένα σημάδι που να μας οδηγεί κοντά του.

Έξω από την είσοδο του ημιφωτισμένου σπηλαίου υπήρχε χλωρίδα, η οποία δυσκόλευε, αλλά συνάμα ομόρφαινε τη μικρή διαδρομή για το εσωτερικό του. Αφού προχωρήσαμε μέσα στο σπήλαιο, καθίσαμε, και με ενδιαφέρον συζητήσαμε για θέματα σχετικά με τους μύθους και την ιστορία του χώρου.
«Εκατόν πενήντα στάδια μακριά από την Τευθρώνη απέχει το Ταίναρον, όπου υπάρχουν δύο λιμάνια, ο Αχίλειος και ο Ψαμαθούς, ενώ στην άκρη είναι ο ναός που μοιάζει με σπηλιά και έχει μπροστά του το άγαλμα του Ποσειδώνα. Μερικοί Έλληνες αναφέρουν πως από εδώ ανέβασε ο Ηρακλής τον Κέρβερο, μολονότι δεν υπήρχε υπόγειος δρόμος που να άρχιζε από τη σπηλιά, και κανείς δεν πίστευε πως αυτή χρησίμευε ως υπόγεια κατοικία θεών όπου μαζεύονταν οι ψυχές. Ο Εκαταίος ο Μιλήσιος λέγει πως στο Ταίναρον ανατράφηκε ένα τρομερό φίδι που ονομαζόταν σκύλος του 'δου, γιατί όποιον δάγκωνε, πέθαινε αμέσως. Αυτό το φίδι έφερε ο Ηρακλής στον
Ευρυσθέα».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο μεγάλο περιηγητή Παυσανία (Ελλάδος Περιήγησις), ο οποίος μέσω του έργου του Λακωνικά μάς διηγείται ότι τον καιρό που περπάτησε ο ίδιος στον τόπο αυτό, φτάνοντας στην είσοδο του μαντείου-σπηλαίου, υπήρχε άγαλμα του Ποσειδώνα, καθώς και άλλα αφιερώματα, μεταξύ των οποίων ένα χάλκινο άγαλμα του Αρίωνα που καθόταν επάνω σε δελφίνι.
Ο Παυσανίας ακόμη αναφέρει ότι στο ναό υπήρχε μία πηγή, η οποία σε παλαιότερα χρόνια θεωρούνταν από μόνη της ένα μικρό θαύμα, και λεγόταν πως, όταν κοιτούσε κανείς τα νερά της, έβλεπε λιμάνια και πλοία!
Υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες όμως για τον παράξενο ναό, που και αυτές τον συσχετίζουν με τον 'Aδη, όπως η μαρτυρία του γεωγράφου Στράβωνα, ο οποίος πίστευε πως από μία σπηλιά που βρίσκεται κοντά στο ιερό του Ποσειδώνα στο Ταίναρο ανέβασε ο Ηρακλής από τα δώματα του 'Aδη το φοβερό, τρικέφαλο φύλακά του Κέρβερο κατ' εντολή του βασιλιά των Μυκηνών Ευρυσθέα.

Και ο Ορφέας όμως στα Αργοναυτικά αναφέρει ότι έχοντας εμπιστοσύνη στην κιθάρα του, την οποία θα χρησιμοποιούσε για να μαγέψει τους
κατοίκους του Κάτω Κόσμου, κατέβηκε τη σκοτεινή οδό του Ταινάρου και μπήκε στο ανάκτορο του 'Aδη αναζητώντας τη νεκρή του σύζυγο.
Ο Πίνδαρος (Πιθιόνικος 4,44), όπως επίσης και ο Απολλόδωρος (Β, 5, 12), δέχονται ότι το Ταίναρο ήταν το «στόμιο για τον 'Aδη» από όπου κατέβηκε ο Ηρακλής, ενώ ο Οβίδιος (Μεταμορφώσεις Χ, στ 1-78) αναφέρει πως από το Ταίναρο οδηγήθηκε στον Κάτω Κόσμο ο Ορφέας, ο οποίος με τη λύρα του συγκίνησε τους πάντες!

Ιστορίες με Βρικόλακες & άλλα Θαυμαστά
Οι παράξενοι θρύλοι και οι παραδόσεις της περιοχής σχετικά με το μαντείο του Ποσειδώνα -και όχι μόνο- είναι πολύ πιθανόν ότι δεν σταμάτησαν ποτέ να υπάρχουν, κάτι που σαφώς δεν είναι τυχαίο αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη μυθολογία που μας άφησαν οι αρχαίοι για την περιοχή.
Αναφέρω μία από τις παραδόσεις (989) που διασώθηκαν μέσα στο χρόνο διαβάζοντάς τη από το υπέροχο βιβλίο του Νικόλαου Πολίτη Παραδόσεις ώστε να δούμε καθαρά ένα παράδειγμα για τη διαχρονικότητα αλλά και την τρομακτική φύση των θρύλων της περιοχής.
«Σε μια σπηλιά που 'ναι στον κάβο Ματαπά κατεβαίνει πολλές φορές ο Μιχαήλ Αρχάγγελος και βγαίνει τις ψυχές που τους εσυγχώρεσε ο Θεός τις αμαρτίες τους. 'λλοι πάλι λεν πως σ' αυτή τη σπηλιά μένουν βουρκόλακες, και ο Μιχαήλ ο Αρχάγγελος, όταν παρακαλεστούν σ' αυτόν οι άνθρωποι, πηγαίνει και τους ρίχνει από κει στα Τάρταρα για να γλιτώσει τον κόσμο».

Για ποιο λόγο όμως δημιουργήθηκε στους αρχαίους προγόνους μας η πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο σπήλαιο έκρυβε μία μυστική είσοδο για τα παλάτια του 'Aδη, παρότι, ακόμη και σήμερα, εάν το επισκεφτεί κανείς θα διαπιστώσει εύκολα το μικρό του βάθος; Οι απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις δεν είναι καθόλου απλές. Ας αρκεστούμε προς το παρόν σε μια απάντηση, ίσως την πιο λογική:
Κατά την αρχαιότητα ο χώρος του σπηλαίου είχε τη λειτουργία νεκρομαντείου. Το μαντείο αυτό όπως αναφέρθηκε ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα, ο οποίος αρχικά λατρευόταν από τους Έλληνες ως υποχθόνιος θεός και κυρίαρχος του Κάτω Κόσμου. Το σπήλαιο του Ταινάρου λοιπόν, όπως και άλλοι πολλοί χώροι στην Ελλάδα με χθόνιες λατρείες, δεν άργησε να θεωρηθεί ως «κατάβαση» στον 'Aδη, και να αποτελέσει για τους αρχαίους την πρώτη ίσως πύλη για το υπόγειο βασίλειο του Πλούτωνα (το νεκρομαντείο του Ταινάρου ήταν πολύ πιθανόν το αρχαιότερο νεκρομαντείο στην Ελλάδα).

Ακόμη, στα δυτικά του μαντείου, στην απόκρημνη μεριά του λόφου (στην πίσω πλευρά του ακρωτηρίου), εάν έχει την αντοχή κάποιος να περπατήσει ως εκεί, υπάρχει μια σπηλιά που και αυτή διατηρεί τους θρύλους της και τους μοιράζεται με το σκοτεινό μαντείο του Ποσειδώνα.
Για να περάσει κανείς την είσοδο και να βρεθεί στο εσωτερικό του θα πρέπει να κάνει πρώτα μία σύντομη βουτιά στη θάλασσα και να περάσει κάτω από το βράχο ώστε να βρεθεί στη μόνη κεντρική αίθουσα στην οποία υπάρχουν μερικές λαξεμένες αναθηματικές κόγχες. Πολύ πιθανόν είναι πως και αυτό το σπήλαιο θεωρήθηκε τα παλαιά χρόνια από πολλούς ως η αληθινή είσοδος του Κάτω Κόσμου.

Η Παράξενη Διάσωση του Αρίωνα
Συμπληρώνοντας τώρα το κολλάζ με τους θρύλους από το Ταίναρο είναι σημαντικό να εξετάσουμε μία ακόμη όμορφη και αλλόκοτη ιστορία. Την ιστορία του Λέσβιου κιθαρωδού Αρίωνα, την οποία περιληπτικά θα σας αφηγηθώ...
Ταξιδεύοντας με κορινθιακό πλοίο προς την Ιταλία και τη Σικελία, ο Αρίων πληροφορήθηκε κάπου στα μέσα του πελάγους από τον καπετάνιο ότι οι ναύτες του καραβιού ήθελαν να τον σκοτώσουν.
Έτσι ο Αρίων, φορώντας την αγαπημένη του στολή μουσικών αγώνων, ζήτησε από τους ναύτες να ψάλλει ένα τελευταίο άσμα, την Πυθική ωδή. Έτσι κι έγινε, και καθώς ο Αρίων έψελνε, είδε την Πελοπόννησο να ξεπροβάλλει, και προτού του επιτεθούν οι ναύτες, πήδηξε μεμιάς στη θάλασσα για να σωθεί.

Για καλή του τύχη, τη στιγμή εκείνη στα νερά διάβαιναν δελφίνια που τελικά τον έσωσαν παίρνοντάς τον στη ράχη τους διαδοχικά σαν να ήταν για αυτά λειτούργημα, και κάνοντας διάφορους κύκλους στο νερό, τον απέθεσαν προσεκτικά στη θάλασσα, κοντά στο μαντείο του Ποσειδώνα.
Η ιστορία που σας αφηγήθηκα βρίσκεται ολόκληρη μέσα στα κείμενα των Ηρόδοτου (Ιστορία Α) και του Πλούταρχου (Συμπόσιο των Επτά Σοφών) και η διήγηση του περιστατικού φαίνεται πως ήταν του Αρίωνα. Το τελευταίο παράδοξο της ιστορίας είναι η παράξενη αναφορά του Γόργου, του αδερφού του γνωστού Κορίνθιου τυράννου Περίανδρου. Ο Γόργος διηγήθηκε την περιπέτεια του Αρίωνα στον αδερφό του όπως ο ίδιος τη βίωσε, καθώς είχε σταλεί στο Ταίναρο για να κάνει θυσία στον Ποσειδώνα.
Κάποια στιγμή, το τελευταίο από τα βράδια που έμεινε εκεί, είδε να έρχονται προς την ακτή τα δελφίνια που μετέφεραν τον Αρίωνα. Στην παράξενη αυτή περιγραφή του ο Γόργος μίλησε για κάτι που ξεχώριζε και επέπλεε, σαν ένας όγκος (ο Αρίων;), ενώ έμοιαζε σαν να ήταν πάνω σε κάποιο όχημα!

Ο Αχέροντας και η Τρομακτική Αρχαία Φαντασμαγορία
Το ταξίδι μας συνεχίστηκε, και έπειτα από λίγες μέρες πλεύσαμε με τη βάρκα μας προς τον Αχέροντα, τον ποταμό όπου σύμφωνα με τις παραδόσεις βαδίζουν οι ψυχές και ο οποίος χάνεται στα βάθη του Κάτω Κόσμου.
Ο Αχέροντας είναι ποταμός της Θεσπρωτίας που διαρρέει την Αχερουσία λίμνη, έλος κοντά στην αρχαία πόλη Εφύρα, βυθίζεται στη γη και στη συνέχεια εκρέει στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα νερά του είναι πικρά και θολά, γιατί σύμφωνα με την παράδοση κατόπιν εντολής του Δία ήπιαν από αυτά οι Τιτάνες.
Ο Αχέρων, μαζί με τον ποταμό Πυριφλεγέθων, τον Κωκυτό (ποτάμι των θρήνων) και τη λίμνη Στύγα, συνδέθηκαν κατά το παρελθόν πολύ στενά με τον υποχθόνιο κόσμο του 'Aδη. Πάνω από τον Αχέροντα, το ποτάμι των στεναγμών, στα αρχαία χρόνια λεγόταν πως βαδίζουν οι ψυχές τις οποίες μετέφερε στον Κάτω Κόσμο ο Χάροντας, ο δύσμορφος γέροντας πορθμέας.
Από τον Αχέροντα είχε κατέβει ο Οδυσσέας έπειτα από οδηγίες της μάγισσας Κίρκης στον Κάτω Κόσμο για να συναντήσει το Θηβαίο μάντη Τειρεσία, προσφέροντας ως θυσία ένα κατάμαυρο κριάρι ώστε να φανερώσει τις ψυχές των νεκρών.

Και άλλοι ήρωες όμως αποτόλμησαν την κατάβαση στον 'Aδη, όπως ο Ορφέας, ο Ηρακλής και ο Θησέας, ο αττικός ήρωας που ταξίδεψε με το φίλο του Πειρίθου ως τα παλάτια του Πλούτωνα για να αρπάξουν την Περσεφόνη, τη γυναίκα του βασιλιά της Εφύρας Αιδωνέα, που δεν είναι άλλος από το βασιλιά των νεκρών.

Εκεί λοιπόν, στην κορυφή ενός λόφου, πάνω από το χωριό Μεσοπόταμος, που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου με βουητό σμίγει ο Κωκυτός με τον Αχέροντα, ανακαλύφτηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα ένα νεκρομαντείο, θαμμένο κάτω από το χριστιανικό ναό της μονής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και το σύγχρονό της νεκροταφείο των αρχών του 18ου αιώνα.

Το κτίριο αυτό κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσε από μόνο του για τους αρχαίους την είσοδο και το χώρο διαμονής τους στον 'Aδη. Από τις ανασκαφές στο χώρο βρέθηκαν πολυάριθμα ευρήματα, όπως αγγεία, σιδερένια αντικείμενα αλλά και ειδώλια της βασίλισσας του Κάτω Κόσμου Περσεφόνης.
Στο σκοτεινό ανάκτορο ο χρηστηριαζόμενος περνούσε αρχικά από την αυλή, όπου βρίσκονταν τα δωμάτια των ιερέων, και κατόπιν εισερχόταν στο βόρειο διάδρομο του ιερού, αριστερά του οποίου υπήρχαν δύο δωμάτια και ένας λουτρώνας που χρησίμευαν για την εγκοίμηση των προσκυνητών.
Μετά υποβαλλόταν σε ψυχική και σωματική προετοιμασία τρώγοντας αρχικά ειδικές τροφές και πίνοντας γάλα, μέλι και νερό, και έπειτα επιδιδόταν σε πράξεις εξαγνισμού και μαγείας, ακούγοντας από έναν ιερέα-οδηγό θαυμαστές διηγήσεις, προσευχές και δεήσεις προς τους υποχθόνιους δαίμονες. Ύστερα πλενόταν σε ένα διπλανό δωμάτιο για να καθαρθεί και να μην κινδυνεύσει από τα φάσματα των νεκρών.


Οι μυστηριακές πράξεις συνεχίζονταν, ώσπου ο χρηστηριαζόμενος έφτανε μαζί με τον ιερέα στον ανατολικό διάδρομο, όπου θυσίαζε μέσα σε λάκκους ένα πρόβατο. Ύστερα περνούσε από ένα σκοτεινό μαιανδρικό λαβύρινθο (!) που είχε τρεις τοξοτές σιδερόφρακτες πύλες. Τελικά περνούσε την τελευταία πύλη φτάνοντας στην κεντρική και τελευταία αίθουσα, όπου πετούσε ένα τελευταίο λιθάρι κι έχυνε τις χοές για τον Αιδωνέα και την Περσεφόνη, τους Θεούς του Κάτω Κόσμου.
Εκεί ερχόταν σε οπτική επαφή με τα πνεύματα που αιωρούνταν μπροστά στα εκστασιασμένα μάτια του. Ήταν μια Φαντασμαγορία, μία μαγευτική και μυστηριώδης Φαντασμαγορία, στημένη υπέροχα για τα μάτια του χρηστηριαζόμενου.

Στο χώρο της κεντρικής αίθουσας των ειδώλων, κατά τη διάρκεια σύγχρονων ανασκαφών, βρέθηκαν μεταλλικοί τροχοί και άλλα πολύπλοκα αντικείμενα που σχετίζονταν με τη σκηνοθεσία της παράξενης Φαντασμαγορίας από τους ιερείς.
Μετά το τέλος της «παράστασης» ο επισκέπτης ακολουθούσε άλλο δρόμο για την έξοδό του από την αίθουσα, και αφού διέμενε για τρεις ημέρες σε ένα δωμάτιο ώστε να καθαρθεί, αποχωρούσε από το μαντείο τηρώντας απόλυτη σιγή για όσα είδε και άκουσε.

Το άντρο του Τροφωνίου & το Σοφό Βιβλίο του Πυθαγόρα
Μία διαφορετική πύλη που οδηγούσε στον Κάτω Κόσμο, ή καλύτερα σε ένα από τα δωμάτιά του, που δεν σχετιζόταν όμως με τον 'Aδη, ήταν το υποχθόνιο μαντείο του Τροφωνίου στη Λιβαδειά, το Τροφώνιο 'ντρο, που όπως φημολογείται σήμερα βρίσκεται θαμμένο κάτω από χριστιανικό ναό της περιοχής. Κατά την αρχαιότητα φαίνεται πως συνέβαιναν εκεί διάφορα «παράδοξα», με κυριότερο την απίστευτη κάθοδο που πραγματοποιούσε ο επισκέπτης στο υπόγειο παλάτι του Τροφωνίου.
Εκείνο που είναι πραγματικά παράξενο, όσον αφορά την ιστορία του Τροφωνίου 'ντρου, είναι ότι οι μαρτυρίες που έχουμε στην περίπτωση αυτή ξεπερνούν αρκετά το μύθο. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα παράδοξα που αναφέραμε διηγήθηκαν ότι τα έζησαν ιστορικά πρόσωπα, όπως ο περιηγητής Παυσανίας και ο Απολλώνιος ο Τυανεύς (η διήγηση για τον τελευταίο ανήκει στον Φιλόστρατο).

Ο λόγος για τον οποίο κατέβαινε κανείς στο παλάτι του Τροφωνίου (ο Τροφώνιος ήταν γιος του βασιλέα των Μινύων Εργίνου, αλλά ο θρύλος λέει πως ο αληθινός πατέρας του ήταν ο Δίας) ήταν η απόκτηση γνώσης που πιθανόν θα οδηγούσε στην απάντηση μιας και μοναδικής ερώτησης (ο Τυανεύς θέλησε να πάρει από τον Τροφώνιο τη γνώμη του περί του ποια ήταν η αρτιότερη φιλοσοφία. Ο Τροφώνιος σαν απάντηση του έδωσε ένα βιβλίο που περιείχε τις γνώμες του Πυθαγόρα).
Για να μπει κάποιος στο παλάτι του Τροφωνίου έπρεπε, αφού χρηστηριαστεί μέσα στο κτίσμα που βρισκόταν στην επιφάνεια, να κατεβεί σε ένα χαμηλότερο επίπεδο μέσω μίας σκάλας. Κατόπιν έπρεπε να ξαπλώσει ανάσκελα στο δάπεδο κρατώντας γλυκίσματα, τα οποία θα προσέφερε στα ερπετά που θα συναντούσε, και να βάλει τα πόδια του μέσα σε μια τρύπα, η οποία θα τον «ρουφούσε βαθιά στο έδαφος σαν νερό» για να τον εμφανίσει έπειτα στο σκοτεινό άντρο του Τροφωνίου!

Τα όσα φαίνεται ότι έβλεπε εκεί ο επισκέπτης μόνο «μαγευτικά» θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε, και ίσως αρκετά περίτεχνα για να χωρέσουν σε μερικές σελίδες. Τελικά, ο επισκέπτης επέστρεφε στο ίδιο σημείο από το οποίο εισήλθε, δίχως αρχικά να θυμάται τίποτα από τον εαυτό του αλλά και από όσα τού συνέβησαν. Για να επανέλθει η μνήμη του τον κάθιζαν οι ιερείς σε ένα θρόνο, το θρόνο της μνημοσύνης, και έπειτα από λίγο η μνήμη του άρχιζε να επανέρχεται...

Επίλογος Μέσα από τις Πύλες
Το ταξίδι μας όμως δεν σταματά εδώ, καθώς και αλλού συναντήσαμε πύλες -και μάλιστα περισσότερες- για τον αρχαίο 'Aδη. Ταξιδεύοντας στον Ώρωπό μιλήσαμε για την ιστορία του ενάρετου Αμφιάραου, που θεοποιήθηκε μετά τον πρόωρο και μυστηριώδη θάνατό του.
Η ιστορία λέει ότι μετά την άτακτη υποχώρηση των Αργείων στη σύγκρουσή τους με τους Θηβαίους, ο Αμφιάραος, που ήταν στο πλευρό των Αργείων, καταδιώχθηκε από το Θηβαίο ήρωα Περικλύμενο, αλλά προτού ο τελευταίος καρφώσει το ξίφος του στο σώμα του αντιπάλου του, ο Αμφιάραος χάθηκε (!) μέσα σε χάσμα της γης μαζί με το άρμα του. Σύμφωνα με τις παραδόσεις των κατοίκων του Ωρωπού, ο Αμφιάραος επέστρεψε στον επάνω κόσμο ως θεός μέσω μιας πηγής που βρισκόταν σε ιερό το οποίο είχε πάρει το όνομά του.


Η ιστορία αυτή έφερε αμέσως στο νου μας την Περσεφόνη, τη νεαρή γυναίκα που έσυρε ο Πλούτωνας στο άρμα του για να την οδηγήσει στα σκοτεινά παλάτια του, κατευθυνόμενος σύμφωνα με το μύθο από το μυστικό υπόγειο δρόμο του Πλουτωνίου 'ντρου στην Ελευσίνα...
Διαφορετικά περάσματα για τον Κάτω Κόσμο όμως υπήρξαν και αλλού κατά την αρχαιότητα, όπως στην Ηράκλεια του Πόντου, αποικία των Μεγαρέων, όπου υπήρχε νεκρομαντείο και σπήλαιο το οποίο κατά την εποχή του Έλληνα ιστορικού Ξενοφώντα σωζόταν ακόμη. Μάλιστα λεγόταν, σύμφωνα με τον τελευταίο, ότι από εκεί ανέβασε ο Ηρακλής τον Κέρβερο.

Στην αρχαία πόλη της Ήλιδας επίσης υπήρχε τέμενος και ναός του 'Aδη με το όνομά του, στον οποίο οι πύλες άνοιγαν μία φόρα το χρόνο. Αλλά και στην Κύμη της Ιταλίας υπήρχε σημαντικό νεκρομαντείο των ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεταφορά της ελληνικής κουλτούρας, τέχνης και γραφής στους Ετρούσκους και τους Ρωμαίους.
Περάσματα και είσοδοι υπήρχανε παντού, σε μυστικές τοποθεσίες και λαϊκά προσκυνήματα. Πύλες αμέτρητες, πύλες σ' έναν κόσμο γεμάτο σκιές, διακοσμημένο με αλλόκοτες ιστορίες, μύθους και περίεργες παραδόσεις που ζωγραφίζουν περίτεχνα μαγευτικές εικόνες μιας άλλης Ελλάδας, πιο μαγικής, και ασφαλώς περισσότερο μυστηριώδους...

[Πηγές:]
* Burkert W., Αρχαία Ελληνική Θρησκεία, Καρδαμίτσα.
* Vandenberg P., Το Μυστήριο των Μαντείων, Κονιδάρη.
* Δάκαρης Σ., Το Νεκυομαντείο του Αχέροντα.
* Κουτσιαΰτης Ε. Η, Ο 'Aδης των Ελλήνων, Γρηγόρη.
* Λαδιά Ε., Τα Ψυχομαντεία & ο Υποχθόνιος Κόσμος των Ελλήνων, Gema.
* Λελούδας Ν., Εξερευνώντας την Υπόγεια Ελλάδα, Ελεύθερη Σκέψη.
* Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις, Εκδοτική Αθηνών.
* Πολίτης Ν., Παραδόσεις, Γράμματα.

Πηγή : http://xemandrios1.blogspot.com/2011/05/blog-post_286.html?spref=fb

ΑΠΟ ΑΣΤΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ