ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η Επανάσταση στην Ισλανδία. Ο ευρωπαϊκός τύπος δεν μας είπε σχεδόν τίποτε!!!


...Στην Ισλανδία, χώρα όπου η κυβέρνηση καθαιρέθηκε ολοκληρωτικά, ενώ οι μεγάλες τράπεζες εθνικοποιήθηκαν, αποφασίστηκε να μην πληρώνεται το χρέος που δημιουργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία εξαιτίας της κακοπροαίρετής τους οικονομικής πολιτικής, και δημιουργήθηκε μια λαϊκή ομάδα για να ανασυντάξουν το σύνταγμα. Και όλα αυτά ειρηνικά!
Μια επανάσταση εναντίον της εξουσίας που μας έφερε στη σημερινή κρίση. Γιατί αυτά τα γεγονότα δεν γνωστοποιήθηκαν πριν από δύο χρόνια; Τι θα συμβεί εάν οι άλλοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους; Κοιτάξτε σύντομα την αλληλουχία των γεγονότων:
- 2008. Εθνικοποιήθηκε η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, το χρηματιστήριο αναστέλλει τη δραστηριότητά του. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεωκοπίας.
- 2009. Οι λαϊκές διαμαρτυρίες μπροστά στη Βουλή αναγκάζουν την κυβέρνηση να κάνει πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλων των μελών της.
- Συνεχίζει η δυσμενής οικονομική κατάσταση. Γίνεται ένας νόμος που προτείνει την αποπληρωμή του χρέους προς τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, ποσό που ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και που θα έπρεπε να πληρωθεί από όλες τις ισλανδικές οικογένειες στα ερχόμενα 15 χρόνια με επιτόκιο 5,5%.
- 2010. Οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και ζητούν δημοψήφισμα για την εφαρμογή του νόμου. Τον Ιανουάριο του 2010, ο Πρόεδρος αρνείται να τον επικυρώσει και ανακοινώνει ότι θα συμβουλευθεί το λαό. Στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε το Μάρτιο, 93% των ψήφων ήταν εναντίον αυτού του νόμου.
- Για όλα αυτά, η κυβέρνηση αρχίζει την ανάκριση για τον πραγματικό καταλογισμό ευθυνών για την κρίση. Αρχίζει τις συλλήψεις κάποιων τραπεζιτών και διευθυντών. Η Ιντερπόλ εκδίδει μια εντολή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.
- Σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, εκλέγεται μια συνέλευση για την επεξεργασία ενός καινούριου συντάγματος που να συμπεριλάβει τα «μαθήματα» που αφομοιώθηκαν από την κρίση, με σκοπό να αντικαταστήσει το τρέχον σύνταγμα, ουσιαστικά αντίγραφο του δανέζικου συντάγματος.
- Για να γίνει αυτό, προσφεύγει απευθείας στον κυρίαρχο λαό. Εκλέγονται 25 πολίτες χωρίς πολιτική τοποθέτηση, από 522 που υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους και που έπρεπε να είναι ενήλικοι και να έχουν την υποστήριξη 50 άλλων πολιτών, ο καθένας. Η συνταγματική συνέλευση αρχίζει την δραστηριότητά της τον Φεβρουάριο του 2011 και παρουσιάζει ένα σχέδιο συντάγματος που βασίζεται στις αποφάσεις του λαού που προέκυψαν μετά από πολλές συνελεύσεις σε όλη την χώρα.
Το καινούριο σύνταγμα πρέπει να επικυρωθεί από την σημερινή Βουλή και από εκείνη που θα εκλεγεί μετά από τις βουλευτικές εκλογές.

Αυτή είναι μια σύντομη ιστορία της «Επανάστασης» στην Ισλανδία:
- καθαίρεση ολόκληρης της κυβέρνησης
- εθνικοποίηση των τραπεζών
- δημοψήφισμα για να επιτρέψει στους ανθρώπους να συμμετέχουν στις οικονομικές αποφάσεις
- φυλακή για τους υπεύθυνους της κρίσης και ανασύνταξη του συντάγματος από τους πολίτες.
Δόθηκε η σημασία όλων αυτών των γεγονότων στον ευρωπαϊκό τύπο; Σχολιάστηκαν τα γεγονότα από την Ισλανδία στις πολιτικές συζητήσεις; Είδαμε τις εικόνες των γεγονότων στην τηλεόραση; Βέβαια όχι.
Οι Ισλανδοί ήταν σε θέση να δώσουν ένα μάθημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, να εναντιωθούν σε ένα ολόκληρο σύστημα και να προσφέρουν ένα μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

 
Antigoni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου