ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μας κάνουν ... πλάκα οι ξένοι για τις "πωλήσεις ακινήτων του δημοσίου"!

Μας κάνουν ... πλάκα οι ξένοι για τις "πωλήσεις ακινήτων του δημοσίου"!

06-05-2011 11:18:16


Γελάνε οι ξένοι με τις δήθεν προσπάθειες πώλησης των ακινήτων στην Ελλάδα από την κυβέρνηση. Στο άρθρο του το πρακτορείο Reuters γράφει πως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνουν property deals «με μια χώρα που ελπίζει να διαφύγει της χρεοκοπίας πουλώντας ακίνητη περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ». Φέρνει ως παράδειγμα τις προσπάθειες πώλησης του Ελληνικού, και τα σχέδια για συνεργασία με το Κατάρ που έμειναν «στα χαρτιά». Υπογραμμίζει ωστόσο ότι από μόνες τους οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία.

«Χρειάζεται να σφίξει τη ζώνη του προϋπολογισμού ακόμη περισσότερο από ό,τι έχει κάνει ήδη. Αλλά χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσει ότι μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία». Αναλυτές σχολιάζουν πως το σχέδιο της συγκέντρωσης 50 δισ. ευρώ είναι πολύ φιλόδοξος στόχος, και ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ θα ήταν μια καλή είδηση. Ακόμη κι αυτό όμως, δύσκολα θα είχε κάποια επίδραση.

Σε report της τον Απρίλιο η Citi επισήμανε πως σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου η Ελλάδα κατορθώνει να συγκεντρώσει τα 5,5-7,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει στόχο για το 2012, δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα 27 δισ. ευρώ που χρειάζεται από τις αγορές ομολόγων τον επόμενο χρόνο.

Το Reuters υπενθυμίζει εκ νέου το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και το πόσο συγκλόνισε την Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως τέτοια σκάνδαλα έχουν δημιουργήσει κλίμα δυσπιστίας. Για να πετύχουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, οι εγχώριοι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να γίνει «ξεκαθάρισμα».

«Πρέπει να είναι τόσο διαφανές που να πείθει τους πάντες ότι δεν υπάρχει τίποτα βρώμικο, τίποτα ύποπτο που θα καταστήσει κάποιους πλούσιους από το κλέψιμο της περιουσίας των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αριστοτέλης Καρυτινός, επικεφαλής του real estate στην Εθνική Τράπεζα.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου