ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Βρέθηκε το γονίδιο που κάνει να μην αισθάνομαστε τον πόνο!

Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο, η μετάλλαξη στο οποίο κάνει τον άνθρωπο να μην αισθάνεται τον πόνο, αναφέρεται σε άρθρο, δημοσιευμένο στο περιοδικό Nature Genetics.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα έγκειται στη δυσλειτουργία των ιοντικών διαύλων σε κύτταρα που μεταδίδουν την αίσθηση του πόνου στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα αποτελέσματά τους οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν σε ποντίκια.
Η συγγενής αναισθησία στον πόνο* είναι μια σπάνια ασθένεια. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή, είναι πρακτικά υγιείς, όμως χωρίς να αισθάνονται τον πόνο παθαίνουν από απροσεξία εγκαύματα και τραυματισμούς.
*Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από μία εκ γενετής πάθηση, εξαιτίας της οποίας δεν μπορούν να αισθανθούν πόνο. Μία μετάλλαξη δεν επιτρέπει στα αισθητήρια νεύρα –τα οποία διαβιβάζουν νευρικά σήματα από το σώμα στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό– να αναπτυχθούν επαρκώς.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αισθάνονται πόνο, αλλά ούτε και κρύο ή ζέστη. Η νόσος ονομάζεται Congenital Insensitivity to Pain with Anhidrosis (στα ελληνικά «συγγενής αναισθησία στον πόνο με ανίδρωση») – και εν συντομία CIPA. Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της σπάνιας νόσου είναι ότι το σώμα αδυνατεί να επιτελέσει τη λειτουργία της εφίδρωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ψυχθεί μόνο του.
Το να μην μπορεί κανείς να αισθανθεί πόνο ίσως ακούγεται δελεαστικό, αλλά, στην πραγματικότητα, η ασθένεια είναι πολύ σοβαρή και ανίατη. Οι μισοί απ’ όσους πάσχουν από τη νόσο CIPA πεθαίνουν πριν κλείσουν τα τρία τους χρόνια. Ο πόνος είναι ο συναγερμός του σώματος, που μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά.
Οι ασθενείς με CIPA μπορεί να σπάσουν το πόδι τους ή να υποφέρουν από πολύ επικίνδυνες παθήσεις, όπως η οξεία σκωληκοειδίτιδα, χωρίς να το αντιληφθούν. Αν ασθένειες τέτοιου είδους δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου