ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Μ. Βρετανία: Φόβος για “τζιχάντ” μία ημέρα μετά την αποτρόπαια δολοφονία


Η κοινή γνώμη παραμένει σοκαρισμένη. Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Μία ημέρα μετά, απλοί πολίτες έσπευσαν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε βάναυσα ο βρετανός στρατιώτης για να αποθέσουν λίγα λουλούδια.
Η αστυνομία ακόμα διεξάγει έρευνες, προσπαθώντας να συμπληρώσει το ομιχλώδες ακόμα παζλ του αποτρόπαιου εγκλήματος που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης δίπλα από το στρατόπεδο του Γουλγουιτς, στο νοτιανατολικό Λονδίνο.
Οι μάρτυρες επιμένουν ότι είδαν δύο άτομα να επιτίθενται με μαχαίρια στο θύμα, φωνάζοντας “Ο Αλλάχ είναι μεγάλος”. Είκοσι λεπτά μετά, ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν στο σημείο, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τους φερόμενους ως δράστες. Αλλά στο μεσοδιάστημα, ένας από αυτούς κινηματογραφήθηκε από περαστικό να αιτιολογεί την πράξη του, έχοντας ακόμα στα χέρια αίματα και το μαχαίρι – όργανο του εγκλήματος.
“Ζητώ συγγνώμη από αυτές τις γυναίκες που έγιναν μάρτυρες σε αυτό σήμερα. Αλλά στην πατρίδα μας οι γυναίκες μας υποχρεώνονται να βλέπουν το ίδιο. Όλοι εσείς δεν θα είστε πλέον ποτέ ασφαλείς. Διώξτε τις κυβερνήσεις σας, δεν ενδιαφέρονται για εσάς. Πιστεύετε ότι ο ο Ντέιβιντ Κάμερον θα βγει έξω στον δρόμο; Όταν αρχίσουμε να τον σημαδεύουμε με τα όπλα μας, πιστεύετε ότι ο πολιτικός θα πάει να πεθάνει; Όχι, δεν πρόκειται να είναι σαν το μέσο άνθρωπο, όπως εσείς και τα παιδιά σας. Οπότε ξεφορτωθείτε τους. Πείτε τους να φέρουν πίσω τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, έτσι ώστε όλοι να ζούμε σε ειρήνη”, είπε στην κάμερα ο φερόμενος ως δράστης.
Οι αρχές ανακοίνωσαν την ταυτότητα του ενός υπόπτου. Είναι ο 38χρονος Μάικλ Αντεμπολάγιο, βρετανικής υπηκοότητας αλλά νιγηριανής καταγωγής.
Όπως είναι φυσικό, το θέμα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, καθώς πέρα από την αρχική εκτίμηση για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, γίνεται λόγος ακόμα και για κήρυξη ιερού πολέμου.
Ο μουσουλμάνος πολιτικός αναλυτής Μοχάμεντ Ανσάρ εξηγεί: “Αυτό που έχουμε δει είναι μια ραγδαία αύξηση των εντάσεων. Είδαμε την υστερία για τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ, το φόβο και το μίσος και την ξενοφοβία απέναντι στους ξένους και τους μετανάστες. Σε αυτό το πολιτική καζάνι, αυτού του είδους οι σπινθήρες μπορεί να προκαλέσει πραγματικά αληθινή και μεγάλη ζημία και αυτός είναι ο κίνδυνος. Οι κοινότητες δεν πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους”.
Ωστόσο, αυτό ακριβώς που φοβόντουσαν οι βρετανικές αρχές δεν άργησε να συμβεί, αν και όχι σε γενικευμένο πλαίσιο. Το βράδυ που ακολούθησε την αποτρόπαια δολοφονία, καταγράφηκαν δύο επιθέσεις σε τζαμιά του νοτιανατολικού Λονδίνου, ενώ σημειώθηκαν συγκρούσεις ακροδεξιών οργανώσεων με την αστυνομία. Ο ηγέτης τους τ: “Φτάνει πια, φτάνει. Αυτό είναι το μήνυμά μας. Αρκετά πλέον. Έχουμε αδύναμους ηγέτες, αδύναμη αστυνομία. Οι ηγέτες μας, η αστυνομία αγνοούν αυτό το θέμα. Το ζήτημα είναι το πολιτικό Ισλάμ. Είναι το πολιτικό Ισλάμ που εξαπλώνεται σε όλη αυτή χώρα…”.
Ακριβώς αυτό είναι που φοβούνται πλέον όλοι στην Μεγάλη Βρετανία. Το μεμονωμένο περιστατικό της Τετάρτης να γενικευτεί και να αποκτήσει ανεξέλεγκτες διαστάσεις..

Copyright © 2013 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου