Το λάβαρο της…
«επανάστασης» σήκωσαν τρείς δικαστές βάλλοντας ουσιαστικά κατά των
συναδέλφων τους που έκριναν συνταγματικό το Μνημόνιο !
Για πρώτη φορά δικαστικοί λειτουργοί, εκ των
οποίων μάλιστα ο ένας είναι εν ενεργεία Διοικητικός Εφέτης, ζητούν να
ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και ανίσχυρες οι διατάξεις του Μνημονίου
και των εφαρμοστικών νόμων με τους οποίους επιβλήθηκαν δραματικές
περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις.
Παρά το γεγονός ότι ήδη με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια του
Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει συνταγματικό το Μνημόνιο
θεωρώντας ότι δεν παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις εντούτοις οι τρεις
δικαστές επέμειναν να προσφύγουν στο Μισθοδικείο. Κατά τη συζήτηση των προσφυγών ο νομικός εκπρόσωπος του εν ενεργεία Διοικητικού Εφέτη υποστήριξε ότι οι διατάξεις του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που επιφέρουν μειώσεις σε μισθούς επιδόματα και συντάξεις παραβιάζουν συνταγματικές και διεθνείς αρχές και κανόνες δικαίου που προστατεύουν την εργασία, τη ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, την ανθρώπινη αξία. Υπογράμμισε ακόμη ότι παραβιάζονται οι αρχές της αναλογικότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος καθώς και η συνταγματική επιταγή για ισότητα στην κατανομή των δημοσίων βαρών.
Επιπλέον, ο νομικός εκπρόσωπος του εν ενεργεία δικαστή υποστήριξε ότι είναι ανίσχυρες οι διατάξεις του Μνημονίου αφού δεν κυρώθηκαν από τα 3/5 της Βουλής, ενώ επικαλέστηκε και απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Λετονίας που είχε ακυρώσει αντίστοιχες περικοπές συντάξεων ως αντίθετες τις αρχές της νόμιμης προσδοκίας και της αναλογικότητας.
Μάλιστα, κάλεσε τη δικαστική εξουσία δια του Μισθοδικείου να σταθεί στο ύψος της ως ισότιμη απέναντι στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία κρίνοντας αντισυνταγματικές τις επίμαχες ρυθμίσεις.
Στον αντίποδα ο νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε ότι το Μισθοδικείο είναι αναρμόδιο να δικάσει τις υποθέσεις αυτές. Όπως είπε ως προς την προσφυγή του εν ενεργεία δικαστικού λειτουργού αρμόδια είναι τα Διοικητικά δικαστήρια ενώ ως προς τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς αρμόδιο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επικαλέστηκε μάλιστα τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν με μεγάλη πλειοψηφία συνταγματικό το Μνημόνιο.
Σημειώνεται ότι οι δίκες αυτές είχαν αναβληθεί προκειμένου να εκδοθεί προηγουμένως η απόφαση του ΣτΕ.
Το Μισθοδικείο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του το προσεχές διάστημα.
ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/140935/dikastes-kata-toy-mnimonioy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου