ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΚΡΕΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ


Το 1932 ο Ουίνστον Τσώτσιλ είχε προβλέψει το μέλλον της παραγωγής κρέατος, γράφοντας σε ένα δοκίμιο ότι “θα πάψουμε να τρέφουμε ολόκληρα κοτόπουλα μόνο και μόνο για τα στήθη και τα μπούτια τους και θα παράγουμε αυτά τα κομμάτια σε εργαστήριο”.
Η ώρα αυτή έφτασε. Η παραγωγή κρέατος είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της υποβάθμισης του περιβάλλοντος παγκοσμίως. Αποψιλώνουμε δάση για να δημιουργήσουμε βοσκοτόπια, προκαλώντας έτσι επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Καθώς αλλάζει ο κόσμος τη διατροφή του από παραδοσιακή και βασισμένη στα φυτά σε μια διατροφή περισσότερο πρωτεϊνική, προβλέπεται ότι η πραγκόσμια κατανάλωση κρέατος θα αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2050. Αυτό θα είναι καταστροφικό για το περιβάλλον σε ολόκληρο το πλανήτη.
Έτσι σήμερα οι επιστήμονες προσπαθούν και έχουν μάλιστα καταφέρει να δημιουργήσουν κρέας στο εργαστήριο. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, από τους πρωτοπόρους στον τομέα, υποστηρίζουν ότι θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν τεχνητό μπέργκερ στο τέλος τους έτους. Το γνωστό ως κρέας in vitro βασίζεται στην επιστήμη της τεχνολογίας των βλαστοκυττάρων που χρησιμοποιούνται στην ιατρική. Αυτά τα κύτταρα μπορεί να γίνουν λουκάνικα, μπιφτέκια, μπριζόλες ή κιμάς. Φυσικά, οι πειστήμονες θα μπορέσουν να ελέγξουν και την πειριεκτικότητα σε βιταμίνες, λιπαρά και άλλα θρεπτικά στοιχεία, φτιάχνοντας, ας πούμε, κατά παραγγελία το κάθε κρέας και, θεωρητικά, σώζοντας τον πλανήτη από ρυπαντική καταστροφή.
Απλώς αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν καλύτερα να πείσουμε τον κόσμο μέσα από τα ΜΜΕ να τρώει λιγότερο κρέας και να επιστρέψει σε μια διατροφή  βασισμένη στα εποχικά χορταρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου