Δεκατρείς χώρες συμμετέχουν στην μεγάλη ναυτική άσκηση που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.
Τόσο με τη συγκεκριμένη άσκηση όσο και με την παρουσία τριών σκαφών επιφανείας στη Μαύρη Θάλασσα το ΝΑΤΟ επιχειρεί να περάσει στη Ρωσία το μήνυμα της ναυτικής υπεροχής και του ενδεχόμενου σε περίπτωση κρίσης του ναυτικού αποκλεισμού του κύριου ρωσικού ναυστάθμου της Βαλτικής αλλά και όλης της Μαύρης θάλασσας.
Βέβαια στο σημείο δεν υπολογίζουν ούτε τα Tu-22M3 με τους πυραυλους αέρος;-επιφανείας ούτε φυσικά τα βλήματα εδάφους επιφανείας Yakhont (P-800 Oniks).
Πιο συγκεκριμένα στη Μαύρη Θάλασσα επιχερούν το αμερικανικό καταδρομικό μάχης Vella Gulf κλάσης Ticonderoga η γαλλική φρεγάτα Surcouf (F711)κλάσης La Fayette και το ιταλικό κατασκοπευτικό σκάφος Electra.
Μέσα σε αυτό το ήδη τεταμένο κλίμα το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί την άσκηση με την επωνυμία BALTOPS 2013 (επιχειρήσεις στη Βαλτική) η οποία ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 21 του μήνα.
Από αμερικανικής πλευράς στην BALTOPS πρόκειται να συμμετάσχουν 1300 άτομα προσωπικό το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων και διοίκησης/ελέγχου USS Mount Whitney (LCC 20), το αντιτορπιλικό USS Oscar Austin (DDG 79) κλάσης Arleigh Burke και στρατιώτες από την μονάδα εκστρατείας Expeditionary Strike Group 2.
Ταυτόχρονα η αμερικανική συμμετοχή θα είναι ενισχυμένη και από «δυνάμεις» των ναυτικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής αλλά και από τι επιτελείο του 6υου Στόλου στη Νάπολη.
Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός της συμμετοχής στην άσκηση χωρών που δεν είναι μέλη κράτη του όπως η Φινλανδία και η Σουηδία αλλά ούτε καν ανήκουν στην ευρωπαϊκή Ήπειρο αλλά στην Ευρασία όπως η Γεωργία!
Και μόνο το γεγονός αυτό ότι μια ευρασιατική χώρα μετέχει σε άσκηση στην Βαλτική είναι ικανό να προκαλέσει ισχυρό εκνευρισμό στη Μόσχα και ότι αυτό συνεπάγεται.
Με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι έχουν στο πλευρό τους ένα μεγάλο συνασπισμό χωρών σε περίπτωση κρίσης με την Ρωσία. Έτσι εκτός των ΗΠΑ στην άσκηση συμμετέχουν ακόμη η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πολωνία η Σουηδία και η Βρετανία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Telegraph η Βρετανία απέστειλε στην περιοχή για να συμμετάσχει στην άσκηση μια φρεγάτα Type 23 την HMS Montrose,.
Μάλιστα σύμφωνα με δήλωση του Βρετανού υπουργού Άμυνας «Η κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζει να αναστατώνει τον κόσμο και στρατιωτική συνεισφορά μας σε αυτές τις ασκήσεις, περιλαμβάνουν και άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών Typhoon που ήδη συμμετέχουν σε εναέριες περιπολίες του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής»,.
Ο βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ακόμη ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα λάβουν μέρος σε τρεις τουλάχιστον δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα, προκειμένου να αποδείξουν τη δέσμευσή τους προς τους συμμάχους στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Λονδίνο θα στείλει επίσης σε Εσθονία και Λετονία πάνω από εκατό Βρετανούς στρατιώτες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις νατοϊκές ασκήσεις με την επωνυμία «Sabre Strike 2014».
Αν και στα σενάρια της άσκησης αναφέρονται γενικόλογες κατευθύνσεις όπως πραγματοποίηση αποστολών για την εγκαθίδρυση κλίματος σταθερότητας και επίδειξης αφοσίωσης του ΝΑΤΟ στους συμμάχους του στην Α. Ευρώπη εντούτοις πληροφορίες θέλουν να πραγματοποιούνται πιο σύνθετα σενάρια.
Αυτό σε σχέση με το γεγονός ότι ο κεντρικός ναύσταθμος του Ρωσικού Στόλου της Βαλτικής βρίσκεται στο Καλίνινγκραντ ενώ υπάρχει ακόμη μια βάση στον Κόλπο της Φινλανδίας στην περιοχή του Kronshtadt.
Το παραπάνω σημαίνει πως η περιοχή της Βαλτικής και για τις επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα «θερμή» καθώς θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρξει ρωσική αντίδραση με πτήσεις βομβαρδιστικών αεροσκαφών Tu-22M3 Blinder αλλά και μαχητικών αεροσκαφών που θα τα συνοδεύουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου