Ολα ξεκίνησαν όταν ένας κάτοικος του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία ανακάλυψε μια μεταλλική οδοντωτή ράβδο, συμπιεσμένη σε κάρβουνο, όταν άναβε το τζάκι του.
Το ασυνήθιστο εύρημα το έφερε στους επιστήμονες της περιοχής του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα diaforetiko.gr. Μετά από μία προσεκτική μελέτη του αντικειμένου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εύρημα είναι ηλικίας 300 εκατομμυρίων ετών και είχε δημιουργηθεί από ζωντανό ον. Όμως οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα ποιος κατασκεύασε την αλουμινένια οδοντωτή ράβδο.
Η ανακάλυψη του παράξενου αντικειμένου μέσα σε κάρβουνα δεν είναι μια μοναδική περίπτωση για την εποχή μας. Το πρώτο παρόμοιο εύρημα ανακαλύφθηκε το 1851 στην πολιτεία της Μασαχουσέτης κατά τις ανατινάξεις σε λατομείο. Το βάζο από κράμα ψευδάργυρου με ασήμι το ανακάλυψαν σε κάρβουνα, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται στη Κάμβρια περίοδο, η οποία άρχισε 500 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Το 1974 βρέθηκε ένα άγνωστο εξάρτημα από αλουμίνιο σε λατομείο ψαμμίτη στη Ρουμανία. Το εξάρτημα έμοιαζε με σφυρί ή με το πόδι σκάφους προσγείωσης “Απόλλων”, δεν μπορούσε να είχε κατασκευαστεί από άνθρωπο, διότι προσδιορίζεται να ανήκει στην Ιουρασική περίοδο.
Όλα αυτά τα ασυνήθιστα ευρήματα τοποθετούν σε αδιέξοδο τους επιστήμονες, διότι ανατρέπουν τις θεμελιώδεις έννοιες της σύγχρονης επιστήμης.
Το κάρβουνο, στο οποίο ανακάλυψαν το ασυνήθιστο εξάρτημα, έχει μεταφερθεί στην περιοχή Πριμόρσκι από την Χακασία της περιοχής Τσερνογκόρσκι. Για το κάρβουνο αυτό είναι γνωστή η ηλικία, η οποία ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια χρόνια. Γι’ αυτό οι επιστήμονες υπέθεσαν, ότι το μεταλλικό εξάρτημα πρέπει να είναι της ίδιας ηλικίας με το κάρβουνο.
Οταν οι γεωλόγοι έσπασαν προσεκτικά το κομμάτι του άνθρακα, ανακάλυψαν ένα ελαφρύ και μαλακό εξάρτημα μήκους 7 εκατοστών, κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου (98%) και μαγνησίου (2%). Από τη μια πλευρά το καθαρό αλουμίνιο σπάνια συναντάται στη φύση, γι’ αυτό οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι το εξάρτημα έχει τεχνητή προέλευση.
Από την άλλη πλευρά η σύσταση του κράματος επέτρεψε να εξηγηθεί πως διατηρήθηκε το εξάρτημα. Πάνω σε καθαρό αλουμίνιο σχηματίζεται ένα σκληρό στρώμα οξειδίου, το οποίο εμποδίζει τη βαθύτερη διάβρωσή του. Ως αποτέλεσμα το κράμα με 98% αλουμίνιο αντέχει τις υψηλές πιέσεις, τις ακραίες θερμοκρασίες και τις ακραίες επιδράσεις του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι μελέτες των μετεωριτών επέτρεψαν στην επιστήμη να γνωρίσει την ύπαρξη του εξωγήινου αλουμινίου-26, το οποίο διασπάται στη συνέχεια σε μαγνήσιο -26.
Η παρουσία του μαγνησίου με περιεκτικότητα 2% στο κράμα θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει τη διαστημική προέλευση του αντικειμένου. Όμως για την επιβεβαίωση αυτής της υπόθεσης χρειάζονται να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες μελέτες. Το τελευταίο πράγμα που εξέπληξε τους επιστήμονες, ήταν η ασυνήθιστη ομοιότητα του αντικειμένου με τη σύγχρονη οδοντωτή ράβδο.
Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς, ότι η φύση μπόρεσε να δημιουργήσει ένα αντικείμενο με έξι όμοια δόντια και ένα ίδιο βήμα μεταξύ τους.
Μάλιστα το βήμα ήταν ασυνήθιστα μεγάλο σε σχέση με τα ίδια τα δόντια. Πιθανόν η ράβδος αυτή να ήταν μέρος ενός πολύπλοκου μηχανισμού. Σήμερα παρόμοια εξαρτήματα χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα μικροσκόπια και σε διάφορες ηλεκτρικές συσκευές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου