ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝ!

Ακρόπολη, Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Κοσμογονία στην αμυντική βιομηχανία: Στον ιδιωτικό τομέα άμεσα ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ (ανανέωση 3)

Σε άμεση αποκρατικοποίηση και των τριών κρατικών αμυντικών βιομηχανιών δηλαδή της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Eθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα το μεσημέρι που δόθηκε με την ευκαιρία του απολογισμού ενός έτους παραμονής του στο υπουργείο.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός πριν από λίγο, η διαδικασία αποκρατικοποίησης πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι το αργότερο, αν και το πιθανότερο είναι να τελειώσουν οι διαδικασίες μέχρι το Πάσχα. O διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ Τάσος Φιλιππάκος ενημερώθηκε για τις προθέσεις του υπουργείου από την επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τους υπόλοιπους CEO των υπόλοιπων δύο βιομηχανιών. 
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εξεύρεσης χρηματοοικονομικού συμβούλου για την ΕΑΒ στο καθεστώς της εμπλοκής της εταιρείας Lazard στην πώληση των ΕΝΑΕ. Επίσης έγινε γνωστό πως σχετικά ενημερώθηκε και ο όμιλος Μυτιληναίου  (ΜΕΤΚΑ) ο οποίος κατέχει σήμερα το 42% της ΕΛΒΟ ώστε να μην φέρει κάποιο εμπόδιο στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
Η εισαγωγική αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο θέμα, έχει ως εξής:
"Στην ΕΛΒΟ έχουμε φτάσει σε ένα σημείο συνεννόησης με την ιδιωτική μειοψηφία, ώστε να μπορεί το δημόσιο ελεύθερα να κάνει τις επιλογές του για το μέλλον της εταιρείας με τη βοήθεια ειδικού Συμβούλου, που θα προσληφθεί από τη διυπουργική Επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Το ίδιο θα κάνουμε με το μέριμνα του κ. Μπεγλίτη, για την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ όπου μέσα στις επόμενες μέρες, αυτός είναι ο προγραμματισμός μας, θα επιλεγεί από τη διυπουργική Επιτροπή αποκρατικοποιήσεων ο Σύμβουλος για το μέλλον της εταιρείας. Απροκατάληπτα. Χωρίς να έχουμε κάποια δέσμευση, να δούμε με βάση τα δεδομένα τι πρέπει να γίνει".
Βρισκόμαστε πλέον ενώπιον μιας πραγματικής κοσμογονίας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και 20 χρόνια θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες και είναι σαφές ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων των αμυντικών βιομηχανιών.
Η μεγάλη είδηση έγκειται στην ΕΑΒ, της οποίας η αποκρατικοποίηση είχε κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο είχε αρχίσει να διαρρέει μόνο όταν την κλήθηκε στην γραμματεία αποκρατικοποιήσεων ο CEO της ΕΑΒ, Τάσος Φιλιππάκος και του ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία μπαίνει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, άρχισαν να διαρρέουν οι κυβερνητικές προθέσεις.
Σε ότι αφορά το σχήμα και το είδος της αποκρατικοποίησης, δηλαδή τα ποσοστά, το μάνατζμεντ κλπ, αυτά θα καθοριστούν στην πορεία και κρίσιμο ρόλο θα παίξει ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος που θα επιλεγεί για την αποκρατικοποίηση.
Είναι βέβαιο ότι οι νικητές στην κούρσα των αποκρατικοποιήσεων θα κερδίσουν και την παρτίδα στα μεγάλα αμυντικά προγράμματα: Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, ΝΑΠΕΕ, νέος φορητός οπλισμός του Ε.Σ., πυρομαχικά αρμάτων, πυρομαχικά για κάθε χρήση του Ε.Σ., αλλά και το μεγάλο πρόγραμμα αντικατάστασης του τροχαίου υλικου των Ε.Δ. (8.000-11.000 οχήματα). Όπως είναι βέβαιο ότι θα "κτυπηθούν" και οι μεγαλύτερεςς εταιρείες του κόσμου στο χώρο αυτό, όχι τόσο για τις βιομηχανίες, αλλά για τα προγράμματα που κρύβονται πίσω από αυτές.
Ήδη οι πρώτες προτάσεις έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες. Πέρα από την πρόταση των MAN-Rheinmetall για την ΕΛΒΟ, η αμερικανική ΑΤΚ κατέθεσε πρόταση αγοράς τμήματος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Αλλά οι προτάσεις θα είναι πολύ περισσότερες, όσες και οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα. Για την ΕΑΒ όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr ήδη έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν οι τρεις μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι  η ΕADS η Finmeccanica και η Dassault, ενώ πιθανόν να καταθέσει πρόταση και η SAAB, κατασκευάστρια του Gripen. Από τις αμερικανικές η Lockheed Martin είναι βέβαιη και αναμένεται η κίνηση της Boeing
Για τα ΕΑΣ πέρα από την ΑΤΚ, ενδιαφέρον έχει και η Rheinmetall, η ισραηλινή IMI και στην πορεία είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν και άλλοι διεκδικητές.
Για την ΕΛΒΟ πέρα από την ΜΑΝ, είναι βέβαιο ότι θα ενδιαφερθεί η ρωσική Rosoboronexport μέσω κάποιου από τα δεκάδες εργοστάσια που ελέγχει, πιθανότατα αυτού που κατασκευάζει τα BMP-3. Εδώ το ρωσικό ενδιαφέρον και η διακρατική συμφωνία που υπάρχει για το BMP-3HEL δίνει πολλούς πόντους στην ρωσική υποψηφιότητα. Άλλοι διεκδικητές θα είναι η αμερικανική AM General, η βρετανοαμερικανική BAE Systems, η GIAT, η Renault κλπ
Ας δούμε την ακριβή στιχομυθία από την οποία βγήκε η είδηση:
Defencenet: Κύριε Υπουργέ είπατε κάποια πολύ σημαντικά πράγματα προηγουμένως αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις και δώσατε και μία είδηση γιατί για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ λίγο πολύ τα ξέραμε. Η είδηση αφορά βέβαια την ΕΑΒ, γιατί μέχρι τούδε δεν ήταν γνωστή ότι υπήρχε πρόθεση αποκρατικοποίησης.
Ευ. Βενιζέλος: Fια να μη γίνει παρεξήγηση, για την ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, θα οριστούν σύμβουλοι οι οποίοι θα μας προτείνουν απροκατάληπτα την καλύτερη λύση.
Defencenet: Αντιληπτό πλήρως και πολύ σημαντικό αυτό που κάνατε. Από εκεί και πέρα υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα;
Ευ. Βενιζέλος:  Ναι, υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Πιεζόμεθα για όλες τις εταιρείες. Θέλουμε το ταχύτερο να γίνει ό,τι είναι να γίνει.
Defencenet: Μπορούμε να το χρονοθετήσουμε;
Ευ. Βενιζέλος:  Όχι, έχουμε συζητήσει με τον κ. Μπεγλίτη για το θέμα αυτό, έχουμε δώσει τις προδιαγραφές που θέλουμε προκειμένου να γίνει η αναζήτηση των καταλλήλων συμβούλων στη διεθνή αγορά, γιατί πρέπει να έχουν εμπειρία από αμυντική βιομηχανία. Στα χαρτιά που έχουμε ετοιμάσει περιγράφουμε τι σε πολύ γενικές γραμμές φανταζόμαστε και θέλουμε. Όλα αυτά πιέζουν είναι επείγοντα.
Defencenet: Πάντως και εσείς και το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο ανήκει η ΕΛΒΟ και η ΕΑΒ είστε αποφασισμένοι…
Ευ. Βενιζέλος:  Και εμείς ανήκουμε. Όλοι ανήκουμε στο Υπουργείο Οικονομικών.
Defencenet: Καλά και εμείς θα ανήκουμε σε λίγο δυστυχώς. Αλλά είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε;
 Ευ. Βενιζέλος:  Προφανώς. Προφανέστατα. Αλίμονο. Μου διευκρινίζει ο κ. Μπεγλίτης, επαναλαμβάνω, απροκατάληπτα, πάμε στην καλύτερη λύση. Δεν είπαμε αναγκαστικά αποκρατικοποιήσεις. Μπορεί να είναι μικτά σχήματα συνεργασίας, μπορεί να είναι μέτοχος μειοψηφίας, μπορεί να είναι κοινοπραξίες. Το καλύτερο σχήμα. 
 Defencenet: Έτερον εκάτερον και ελπίζει και ο ελληνικός λαός για το καλύτερο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου